Bo mianmari bíboros: A gyűlöletet nem lehet gyűlölettel eloszlatni

Kitekintő – 2021. március 24., szerda | 16:34

Mianmarban folyamatosan tüntetések zajlanak a demokráciáért, a katonai puccs ellen, kaotikus állapotok uralkodnak. A tüntetéseket elfojtani szándékozó biztonsági erők már legalább 261 embert megöltek a letartóztatásokat és a haláleseteket monitorozó, politikai foglyokat megsegítő szövetség (Assistance Association for Political Prisoners – AAPP) szerint.

„Túl hosszú és véres a harc Mianmarban. Nincsenek egyszerű megoldások. A gyűlöletet nem lehet gyűlölettel eloszlatni, hanem csak szeretettel; a sötétséget soha nem a sötétség oszlatja el, hanem a fény” – írta Twitter-üzenetében március 23-án Charles Bo bíboros, ranguni érsek, a mianmari püspöki konferencia elnöke. „Ismét azt kérem tőletek, hogy legyetek békések és körültekintők, hogy elkerüljük az összeütközést és emberi életek elvesztését” – írta az érsek.

A helyi média által közölt információk szerint csak az előző napon, március 22-én nyolc embert, köztük egy 15 éves fiút öltek meg Manadalayban, Mianmar második legnagyobb városában. A Mizzima hírügynökség tájékoztatása szerint aznap éjjel a biztonsági erők razziákat tartottak Rangun egyes részeiben, lőfegyvert használtak, megsebesítettek néhány embert.

Helyi források arról is beszámolnak, hogy a rendőrség és a katonák azzal fenyegetőznek, belőnek a házakba, ha az emberek nem távolítják el az utcákról a barikádokat. A katonai junta azzal igazolja az államcsínyt, hogy szerintük az Aung Szan Szú Kjí által megnyert választásokat elcsalták. A választási bizottság visszautasította a vádat. A katonai vezetők új választásokat ígértek, de nem határozták meg ennek időpontját, és szükséghelyzetet hirdettek.

A nemzetközi közösség egyhangúlag elutasította a puccsot. Március 22-én Joseph Borrell, az EU külpolitikai főképviselője bejelentette, hogy szankciókkal sújtanak tizenegy embert, akik felelősek a mianmari erőszakos hatalomátvételért és a tüntetések eltiprásáért. Köztük van a katonai junta vezetője, Min Aung Hlaing is. A 27 tagállam vezetői szabad utat adnak egyéb megszorító intézkedéseknek is az emberi jogok megsértése miatt.

Fordította: Thullner Zsuzsanna

Forrás és fotó: Agensir

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria