Elraboltak egy katolikus papot Nigerben

2018. szeptember 27. csütörtök, 19:20

Szeptember 17-én, hétfőn ismeretlenek elraboltak egy Nigerben szolgáló olasz katolikus papot, Pierluigi Maccallit. A missziós lelkipásztort a templomból hurcolták el.

Pierluigi Maccalli az Afrikai Missziós Társaság (Societas Missionum ad Afros, SMA) tagja. A közösségéből Mauro Armanino úgy nyilatkozott a Fides katolikus hírügynökségnek: azóta sincs hírük Pierluigi atyáról, az emberrablók nem jelentkeztek, nem követeltek váltságdíjat.

„Ugyanakkor a bűnözők máris eredményt értek el: világszerte róluk beszélnek – tette hozzá Mauro Armanino. – Egy nyugati misszionárius elrablásával ez a valószínűleg nem is jelentős csoport elérte, hogy globális szinten figyelnek rájuk.” Az olasz külügyminisztérium vizsgálja az ügyet, és kapcsolatban áll a pap családjával.

Pierluigi Maccalli egy dél-nigeri elszigetelt egyházközségben szolgált, ahol korlátozottak a kommunikációs és közlekedési lehetőségek, a lakosság pedig nehezen jut hozzá a vízhez és az egészségügyi ellátáshoz. A térségben az elmúlt időszakban számos támadást hajtottak végre szélsőséges csoportok.

Mauro Armanino szerint lehetnek politikai okai az emberrablásnak. Bár nincsenek bizonyítékok, elképzelhető, hogy a muszlim fulani (peul) népcsoporthoz tartozó nomád pásztorok követték el a bűncselekményt. Az elmúlt években szélsőséges ideológiák terjednek e népcsoport tagjai között. A fulanik számos országban jelen vannak, és egyre többször összecsapnak a helyi keresztény gazdálkodókkal, elsősorban a szűkös erőforrások és a víz birtoklásáért; Nigériából, Burkina Fasóból, Maliból és a Közép-afrikai Köztársaságból is jelentettek általuk elkövetett támadásokat. Helyi források szerint az emberrablás összefügghet azzal is, hogy Pierluigi Maccalli erőteljesen fellépett a női nemi szerv megcsonkításának helyi gyakorlata ellen.

Niger muszlim vezetői határozottan elítélték az emberrablást, és kérték az ismeretlen elkövetőktől Pierluigi Maccalli azonnali szabadon bocsátását. A felekezeteken belüli és a felekezetközi párbeszédért felelős nigeri nemzeti bizottság közleményében úgy fogalmazott: „E bűncselekménynek nincs más célja, mint beárnyékolni a békét és tönkretenni a békés együttélést, mely a nigeri társadalom vallásai közötti uralkodott mindig. (…) Pierluigi Maccalli a békesség embere, Isten nagyszerű embere, aki Niger szolgálatában áll több mint tíz éve.”

Forrás: Catholicnewsagency.com; Zenit.org

Fotó: Fides.org

Magyar Kurír
(sza)

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kitekintő
Címkék: Afrika, misszió
Vezető híreink - olvasta már?
ferenc-papa-az-okumenikus-iman-sulyos-bun-lekicsinyelni-mas-keresztenyek-ajandekait
Ferenc pápa az ökumenikus imán: Súlyos bűn lekicsinyelni más keresztények ajándékait!

Január 18-án a Szentatya esti dicséretet vezetett a Szent Pál-bazilikában. A közös liturgián a Rómában élő többi keresztény felekezet képviselői is jelen voltak. A vesperás végén Ferenc pápa két másik egyházi vezetővel közösen áldotta meg a hívőket.

2019. január 18. péntek
marton-jozsef-professzor-papalatogatasrol-lepjunk-tul-naiv-provincialis-gondolkodasunkon
Marton József professzor a pápalátogatásról: Lépjünk túl a naiv, provinciális gondolkodásunkon!

Ferenc pápa romániai apostoli útján június 1-jén szabadtéri szentmisét mutat be a csíksomlyói kegyhelyen. A pápalátogatásról Marton Józsefet, a Babeş–Bolyai Tudományegyetem Római Katolikus Teológia Karának professzorát, a gyulafehérvári római katolikus teológiai fakultás volt dékánját kérdeztük.

2019. január 18. péntek
Seregély István: Útravaló – 2019. január 18.

Seregély István: Útravaló – 2019. január 18.

Seregély István nyugalmazott egri érsek szívügyének tekintette, hogy nyugdíjas éveiben elmélkedéseket írjon az Adoremusba. A múlt esztendő utolsó napján elhunyt főpapra emlékezve napról napra minden reggel közreadjuk a 2019. januári számba Útravaló címmel írt... »

Korábbiak »

Mai evangélium – 2019. január 18.

Mai evangélium – 2019. január 18.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Mt 25,1–13

Korábbi napi evangéliumok »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle