Beiktatták Homsz új érsekét, a dzsihadisták fogságából szabadult Jacques Mourad szerzetest

Kitekintő – 2023. március 8., szerda | 20:14

A szíriai el-Karjatein Mar Elian-kolostorának egykori elöljáróját, Jacques Mourad szerzetes papot március 3-án szentelték fel Homsz szír katolikus székesegyházában a főeparchia élére. Mouradot 2015. május 21-én rabolta el és öt hónapon át tartotta fogva az Iszlám Állam terrorszervezet.

Jacques Mourad atya „az Úr kezébe tette az életét. Az Úr pedig arra választotta őt, hogy lelkiatya legyen, aki megszenteli a lelkeket az üdvösség szentségeivel, és mindenkit vezet az imádságban és a böjtben, türelmes és szerető testvérként, bölcs és nagy tudású tanítóként” – így jellemezte Flavien Rami Al-Kabalan püspök, az antiochiai szír patriarkális egyház szentszéki prokurátora azt az utat és küldetést, amely Jacques Mourad atyára, a Deir Mar Musza közösség szerzetesére vár.

A 2015-ben az önmagát Iszlám Államnak nevező szervezet dzsihadistái által elrabolt és hónapokig túszként tartott Mourad atya püspökké szentelését III. Ignác József antiochiai szír katolikus pátriárka vezette, jelen volt Mario Zenari bíboros, Szíria apostoli nunciusa, Jusszef Abszi melkita görögkatolikus pátriárka, II. Ignác Efrém, Antiochia és egész Kelet szír ortodox pátriárkája és számos püspök.

A szíriai népben a háború még mindig nyílt sebeihez az új érsek szülővárosát, Aleppót is pusztító földrengés okozta új fájdalom társul. Ezekben a megpróbáltatásokban – mondta Rami püspök – a megkereszteltek arra a felismerésre jutnak, hogy mintegy száműzetésben élnek, „mert a mi otthonunk a mennyország. És reménységünk az Úrban van, aki megvigasztalja szívünket”.

*

Az 53 éves Mourad Aleppóban született. Libanonban a Charfet szemináriumban tanult teológiát, licenciátust szerzett liturgiából, majd belépett a Mar Musza szíriai szerzetesközösségbe, amelynek társalapítója volt. 1993. július 20-án tett fogadalmat, majd augusztus 28-án pappá szentelték és a homszi főegyházmegyébe inkardinálták. 2000-től 2015-ig a Mar Elian-kolostor elöljárója és el-Karjatein templomának plébánosa és vezetője volt.

A Mar Elian-kolostor a Damaszkusztól 80 kilométerre fekvő Deir Mar Musza (Etiópiai Szent Mózes)-kolostor filiája, amelynek alapítóját, Paolo Dall’Oglio jezsuita szerzetest 2013. július 29-én rabolták el. Mourad atyát három álarcos hurcolta el a Damaszkusztól 140 kilométerre északkeletre fekvő el-Karjatein városából. Négy napot egy autóba zárva töltött, majd Rakkába vitték a többi sorstársával együtt, ahol három hónapig tartották fogságban a város közelében. Öt hónappal az elfogása után szabadult, miután al-Bagdadi, az Iszlám Állam vezetője kegyelmet hirdetett az el-Karjateinből származó keresztények számára.

Szabadulását követően az olaszországi Cori, majd az iraki Szulejmánijja kolostorában élt. 2020-ban visszatért Szíriába, a Mar Elian-szerzetesközösség elöljáró-helyettese és ökonómusa lett.

Fordította: Thullner Zsuzsanna

Forrás: Agensir

Fotó: Agensir; Merényi Zita

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria