Idén Lengyelországban rendezik a taizéi találkozót

Kitekintő – 2019. december 28., szombat | 17:02

December 28-án kezdődik a lengyelországi Wrocławban a Taizéi Közösség 42. európai találkozója. Az ökumenikus rendezvény idei témája: „Mindig úton, de nem gyökértelenül”. Ferenc pápa és más keresztény vezetők is üzenetben köszöntötték a találkozó 15 ezer résztvevőjét.

Idén Szent II. János Pál pápa hazájában rendezik meg a Taizéi Közösség hagyományos év végi európai találkozóját. Ferenc pápa biztosítja a fiatalokat, hogy imáival kíséri őket, és arra buzdítja őket, hogy a lengyel keresztényekkel együtt mélyedjenek el az idei találkozó témájában.

Lengyelország gyökereit a hitbe vetette, és ezek a gyökerek tették lehetővé, hogy ez a nép ellenálljon a nagy próbatételek idején, amikor a remény veszni látszott

– írja üzenetében a Szentatya. „Meglátjátok, hogy sokat lehet tanulni azoktól, akik hűségesek maradtak Krisztushoz, amikor fennállt a kísértés, hogy a könnyebbik utat válasszák. Ezek a keresztények mertek hinni egy másfajta jövőben. Kívánom, hogy közösen fel tudjátok fedezni: mennyire hív és készít fel benneteket a hitbe vetett gyökér arra, hogy elinduljatok mások felé, és válaszolni tudjatok a társadalom új kihívásaira, és elsősorban azokra a veszélyekre, amelyek közös otthonunkra leselkednek. »A gyökerek nem jelentenek horgonyt, amely más korokhoz köt bennünket, és megakadályozza, hogy testet öltsünk a mai világban [...]. Éppen ellenkezőleg, olyan horgonyt képviselnek, amely lehetővé teszi a fejlődést és az új kihívásokra való válaszadást« (Christus vivit, 200.).”

Sok más emberrel együtt keresve majd felfedezitek, hogy mennyi öröm van az elindulásban, időnként anélkül, hogy tudnánk előre a végállomást, akárcsak Ábrahám.

Legyetek mindig készek az új elindulásra, a tanúságtételre az evangéliumról, és arra, hogy teljesen jelen legyetek azok számára, akik körbevesznek benneteket, elsősorban a szegények és a kevésbé szerencsés emberek számára” – kéri a pápa a fiataloktól. „Ne várjatok holnapig arra, hogy együttműködjetek a világ átalakításában energiátok, bátorságotok és kreativitásotok által [...]. Ti vagytok Isten órája, aki azt szeretné, hogy termékenyek legyetek” – idézi a Christus vivit kezdetű apostoli buzdítása szavait (178.).

Ferenc pápa áldását adja a fiatalokra, a Taizéi Közösség tagjaira, a családokra és a plébániákra, amelyek befogadják a résztvevőket. Annak a kívánságának ad hangot, hogy Mária hite, aki sietve indult útjára, támogassa Fia iránti bizalmukat.

Bartholomaiosz konstantinápolyi ökumenikus pátriárka is üzenetben köszöntötte a lengyelországi találkozó résztvevőit. Emlékeztette őket, hogy egy olyan világban, amelyben a közösségi hálók mások profiljainak megismerésére buzdítanak, a taizéi fiatalok a személy megismerését választották.

Megmutatják magukat másoknak egy olyan zarándoklaton, amely egy kicsit több igazság felfedésére ösztönzi őket.

Az apostolokhoz hasonlóan ezek a fiatalok az életstílus-választásukkal Krisztus közvetítői a világban.

„Krisztus tanúságtétele különleges fontosságot nyer a karácsonyi időszakban, amely jelentőségének a világ egyre kevesebb figyelmet szentel. Krisztus neve egyre inkább rejtve marad a fák, a dekorációk, a karácsonyi vásárok és a vásárlás mögött. A hit védelme a szekularizált társadalomban ma kihívássá vált minden keresztény fiatal számára” – írja Kirill pátriárka nevében Hilarion püspök, a moszkvai patriarkátus külügyi osztályának vezetője.

A Taizéi Közösséget Roger testvér alapította 1940-ben Franciaországban. Jelenleg Alois testvér vezeti az ökumenikus közösséget, amelynek célja a keresztény egyházak közötti párbeszéd és szeretetközösség.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria