II. Tavadrosz kopt pátriárka eucharisztikus liturgiát mutatott be a lateráni bazilikában

Kitekintő – 2023. május 16., kedd | 13:09

A Szent VI. Pál és III. Senuda 1973-as találkozásának emlékére tett római látogatása során Őszentsége II. Tavadrosz kopt pápa május 14-én, vasárnap a lateráni Szent János-bazilikában eucharisztikus liturgiát vezetett.

A liturgián koncelebrált delegációjának minden tagja, valamint a római és dél-olaszországi kopt ortodox egyházmegye papsága. Nagy számban vettek részt a szertartáson kopt ortodox hívek. Előző nap, május 13-án, szombaton Tavadrosz pátriárka katekézist tartott a keresztények egységéről a hívekkel teljesen megtelt bazilikában.

A bazilikába érkezésekor Tavadrosz pápát Angelo De Donatis bíboros, Róma vikáriusa fogadta. Brian Farrell érsek, a Keresztény Egység Előmozdítása Dikasztériumának titkára üdvözlő szavakat intézett Őszentségéhez, kíséretéhez és az összes kopt ortodox hívőhöz. Kijelentette, hogy „Tavadrosz pápa látogatása áldás volt a római egyház számára, és kétségtelenül úgy emlékeznek majd rá, mint a katolikus egyház és a kopt ortodox egyház közötti kapcsolatok történelmi pillanatára”.

Emlékeztetett arra, hogy „Szent Márk székének pátriárkája ma először mutat be eucharisztikus liturgiát kopt rítusban a rangos lateráni Szent János-bazilikában”. Farrell püspök annak a reményének adott hangot, hogy ez a liturgia „arra is emlékeztethet bennünket, hogy a minket egyesítő, kövekből álló templom annak az egyetlen Egyháznak a szimbóluma, amelyet a keresztények hivatottak kialakítani: a »lelki építmény«, amelyet Isten épített »élő kövekből«, akik a keresztények, az egyetlen »sarokkő« alapra, Jézus Krisztusra (1Pét 2,4–8)”.

Forrás és fotó: Keresztény Egység Előmozdításának Dikasztériuma

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria