Iraki Kurdisztán készülő új alkotmánya védelmet biztosít a keresztényeknek

Kitekintő – 2021. április 29., csütörtök | 14:37

Április 28-án Nechirvan Barzani, az Iraki Kurdisztán Autonóm Régió elnöke Erbílben fogadta a Szentszék iraki apostoli nunciusát, Mitja Leskovart.

A kurd elnökség közleménye szerint a találkozón beszéltek a Ninivei-fennsík helyzetéről, a régió belső menekültjeiről, a kitelepítettekről, Erbíl és a bagdadi központi kormány kapcsolatáról, a koronavírus-járványról és az oltásról.

Barzani kijelentette, hogy a keresztények és más etnikai, vallási csoportok jogait a készülő új alkotmány védelmezni fogja. „A keresztények szerves részét képezik Kurdisztánnak és jelentős szerepet töltenek be abban, hogy szolgálják, építik, fejlesztik, előmozdítják az együttélés kultúráját.”

Beszéltek a találkozón továbbá az erbíli katolikus egyetemről is, amelynek létrehozását 2015-ben Bashar Warda, a kurd főváros káld érseke kezdeményezte. Barzani véleménye szerint a régió egyetemeinek kapcsolatokat kell építeniük más intézményekkel, hogy kommunikációs hidak legyenek, előmozdítsák az együttélést, a megbocsátást, a befogadást.

Leskovar érsek a maga részéről köszönetet mondott Barzani elnöknek, amiért befogadta az országon belül menekülésre kényszerült keresztényeket, akiknek 2014-ben az Iszlám Állam támadása miatt el kellett hagyniuk a Ninivei-fennsíkot és akik közül több ezren Erbílbe menekültek. Megköszönte az elnöknek és az egész kurd államnak, hogy nagy szeretettel fogadták Ferenc pápát március 7-én Erbílben, történelmi látogatásának ezen a színhelyén.

Barzani elnök április első napjaiban Bagdadban már találkozott a Leskovarral, amikor a nuncius átadta neki a pápa köszönő levelét.

Fordította: Thullner Zsuzsanna

Forrás és fotó: Agensir

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria