Kirill pátriárka XVI. Benedeket dicsérte

Kitekintő – 2013. március 7., csütörtök | 17:57

Kirill moszkvai pátriárka üzenetben köszöntötte a nyugalmazott XVI. Benedek pápát. Hilarion külkapcsolakért felelős metropolita pedig azt nyilatkozta, hogy örülne egy tradicionalista pápának.

A XVI. Benedek lemondását kísérő érzelmi hullám tovább folytatódik, és érkeznek az elismerésről és szeretetről tanúságot tevő nyilatkozatok számos vallási vezető részéről. Ezek a napok nagyon különlegesek számunkra – írja Kirill pátriárka, az orosz ortodox egyház prímása a nyugalmazott pápának küldött üzenetében.

A pátriárka testvéri tiszteletének és szeretetének ad hangot. Mint mondta: a pápa döntése, hogy elhagyja Róma püspökének székét, amelyet alázattal és egyszerűséggel jelentett be február 11-én, élő visszhangra talált katolikusok millióinak szívében. Mindig is közel érezték magukat az ortodoxok a pápa koherens álláspontjához, amelyet a hit kérdéseiben a kompromisszumkötés elkerülése és az egyház élő hagyományába vetett rendíthetetlen hite jellemzett.

Egy olyan időszakban, amikor a „minden megengedett” elve és az erkölcsi relativizmus ideológiája igyekszik kiírtani az emberek szívéből az etikai értékeket, bátran felemelte hangját az evangélium eszményeinek, az ember veleszületett méltóságának védelmében. A moszkvai pátriárka szeretettel emlékezik meg Ratzinger bíborossal való találkozásaira. Kiemeli, hogy a pápasága idején a két egyház közötti kapcsolatok pozitív impulzust kaptak. E két egyháznak nagy felelőssége van abban, hogy tanúságot tegyen a keresztre feszített és feltámadt Krisztusról a világban. Annak a reményének ad hangot, hogy a jó és bizalommal teli kapcsolatok a következő pápa idején is tovább folytatódnak.

E jó kívánságokban osztozott Hilarion metropolita is, aki a moszkvai pátriárkátus külügyi kapcsolatok osztályának elnöke. Az orosz televíziónak adott interjújában azt a reményét fogalmazta meg, hogy a következő pápa is megtartja ugyanezt a barátságos viselkedést az orosz ortodox egyház felé, amelyet XVI. Benedek képviselt pápasága idején. Hilarion egyébként azt is hozzátette az ANSA olasz hírügynökség híradása szerint: „Remélem, hogy az új pápa tradicionalista lesz.”

Vatikáni Rádió/Magyar Kurír