Kongóban fegyveres banditák meggyilkoltak egy papot

Kitekintő – 2022. augusztus 12., péntek | 12:45

„Timothée Bodika Mansiyai, Kikwit püspöke fájdalommal tudatja a hívekkel és minden jóakaratú emberrel a szomorú hírt, hogy Godefroid Pembele Mandon atya életét vesztette. Az elhunyt lelkét imáitokba ajánljuk” – írják a Kikwiti Egyházmegye augusztus 7-én közzétett gyászjelentésében.

A Francis-Emmanuel Kimwanga atya, a Kikwiti Egyházmegye titkára által jegyzett gyászjelentést az egyházmegyei rádió adásában olvasták fel vasárnap.

Pembele atyát (képünkön) életveszélyesen megsebesítette két fegyveres, amikor megtámadták a kikwiti Saint Joseph Mukasa-templomot az augusztus 6-ról 7-re virradó éjszaka. A kinshasai Olive Lembe Kabila kórházba vitték, ahol vasárnap, augusztus 7-én meghalt.

Ugyanazon az éjszakán egy másik kikwiti egyházközség, a Saint Murumba-plébánia ellen is támadást intéztek fegyveres banditák, és kirabolták azokat az asszonyokat, akik éppen egy frissen szentelt pap újmiséjére készülődtek, illetve egy hitoktatót is.

Thesky Mayoko, a helyi közösség prominens képviselője azt írta részvétnyilvánításában: „Osztozom az egész kikwiti katolikus közösség gyászában. Mélységesen elítélem a barbarizmust, ami mostanában eluralkodott Kikwit városában. A politikai vezetést és a városvezetést egyaránt arra hívom, hogy indítsanak vizsgálatot az elkövetők azonosítása érdekében, hogy bíróság előtt feleljenek tetteikért.”

Kikwit a mintegy 86 millió lakosú Kongói Demokratikus Köztársaság délnyugati részében található; a 2017-es népszámlálás adatai szerint csaknem 458 ezren lakják.

*

Kongóban a lakosság nagy része vallásos és rendszeresen gyakorolja is hitét. Mintegy  80–95%-uk keresztény (a római katolikusok egyedül körülbelül a lakosság felét teszik ki), a maradék muszlim, illetve törzsi vallású.

Ferenc pápa a tervek szerint idén július 2. és 7. között utazott volna Kongóba, valamint Dél-Szudánba; azonban orvosainak tanácsára, térdfájdalma miatt elhalasztotta látogatását. A Szentatya kérésére viszont Pietro Parolin bíboros államtitkár az apostoli látogatással nagyjából egyidőben ellátogatott a két afrikai országba.

Fordította: Verestói Nárcisz

Forrás: Fides hírügynökség

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria