Kötelező összeadni az azonos nemű párokat Franciaországban

Kitekintő – 2013. október 26., szombat | 15:31

Tiltakoznak a francia katolikusok az alkotmánybíróság döntése ellen, aminek értelmében nincs joga megtagadni egy polgármesternek az azonos nemű párok összeadását.

Antoine Renard, a francia katolikus családok szövetségének elnöke szerint a bíróság politikai nyomás alatt döntött így. Szerinte a döntés drámai változásokat hozhat a vallásszabadság helyzetében Franciaországban és azon kívül is, valamint azt mutatja, hogy a francia alkotmány „régimódi”.

Renard nyilatkozata húszezer francia polgármester véleményét tükrözi, akik ellenzik az alkotmánybíróság október 18-i döntését, ami gyakorlatilag elutasította egy, a lelkiismereti szabadságról szóló záradék hozzáadását a tavasszal hatalmas közéleti viták közepette elfogadott törvényhez, amely bevezette Franciaországban az azonos neműek házasságát – írja a Catholic Herald.

Az Alkotmánybíróság szerint közhivatalt vállalók esetében nem probléma, ha olyan kötelességeik vannak, amelyek ellenkeznek a lelkiismeretükkel.

Ludovine de la Rochere, a francia püspöki kar volt szóvivője, a törvényt ellenzők egyik vezetője szerint az alkotmánybíróság döntése „szabadság-gyilkos”. 

Magyar Kurír (szg)

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!