Magyarok nyerték a legjobb fiatal előadók díját a békéért megrendezett római dalfesztiválon

Kitekintő – 2023. május 16., kedd | 20:17

Tizenöt magyar gimnazista is fellépett május 13-án, szombaton Róma központjában, a Piazza del Popolón a békéért rendezett nagyszabású dalfesztiválon. 170 pályázó közül egyetlen külföldi zenekarként jutottak be a 12 döntős közé a Play Music Stop Violance dalverseny gálakoncertjére, amelyen híres olasz zenészek is felléptek.

A Sant’Egidio közösség és a Fiatalok a békéért mozgalom évek óta megrendezi Rómában a zenei maratont a béke, a szolidaritás és a befogadás jegyében. Az esős idő ellenére ötezer néző, főként fiatalok töltötték meg a teret a kora délutáni óráktól, hogy részt vegyenek a verseny döntőseinek előadásán, majd a híres olasz pop- és rockegyüttesek koncertjén. A Piazza del Popolón számos ismert művész követte egymást a színpadon – Fiorella Mannoia, a sanremói dalfesztivál harmadik helyezését elnyert Mr. Rain, Irene Grandi… –, és intézett a közösséggel együtt felhívást a kormányokhoz: hagyják abba a fegyverkezést, indítsanak béketárgyalásokat, és folytassák az ukrán lakosság humanitárius segélyekkel való támogatását.

Blues for a Better Place – ez volt a címe a magyar fiatalok dalának, amelynek a szövegét Rochlitz Rita írta magyarul, Mocsári Júlia, Saxon Hunor és Marosz Ajna fordították angolra, és amelynek előadására nagy izgalommal készültek, hiszen nem mindennapos lehetőség Róma egy gyönyörű, központi terén ezrek előtt fellépni. A Dudes for Peace zenekar tagjai a közös zenélés mellett azon is igyekeznek, hogy gesztusaikkal, kezdeményezéseikkel valóban jobb hellyé tegyék a világot. Saxon Hunor, aki Marosz Ajnával együtt a vokált alkotta, elmondta: a daluk arról szól, hogy segítsenek azoknak, akiknek erre szükségük van, és ezáltal teremtsenek egy jobb világot maguk körül, illetve tegyék jobbá az egész világot.

A versenydal zenéjét Szőke Márk írta és hangszerelte, aki a zenekar létrehozásában is főszerepet játszott. A legtöbben az osztálytársai, a Szent Gellért-iskolába járnak. Sajátos a zenekar összeállítása, mert a fő rendezőelv a barátság volt. Az alapján született a hangszerelés, hogy kik voltak azok a barátok, akik Márk szervezésében szívesen játszottak együtt: így lett négy fuvola, három gitár, egy ukulele, egy basszusgitár, egy zongora – amelyen ő játszik –, egy dob és két vokál. A dal alapvetően egy 12 ütemes blues, de viszonylag gyors tempójú és vidám hangulatú, tele van reménnyel és nagyon dallamos.

 

Szefcsik Boldizsár, a dobos a Kodály Zoltán Kórusiskola diákja és jazzdobosnak tanul, Márk óvodástársa volt, és az interneten beszélgetve derült ki, hogy mindketten szeretik és tanulják a jazzt. Elmondta, hogy amikor Márk felhívta a verseny hírével, nagyon örült a lehetőségnek, és szimpatikusnak találta a társaságot is, akik tagjai a Youth for Peace mozgalomnak. Tetszett neki, hogy fiatalok ennyire aktívan küzdenek a békéért és össze tudnak fogni. Hozzátette, hogy a fellépők között sokan sokkal nagyobb tapasztalattal rendelkeztek náluk, ezért külön öröm, hogy díjat is kaptak.

Sembery Rudi basszusgitározik, hatalmas élmény volt számára ekkora közönség előtt a Piazza del Popolo színpadán játszani, híres olasz énekesek, együttesek mellett.

Nagy Júlia, aki fuvolán játszott, a Fiatalok a békéért mozgalom aktív tagja Pécsen. Megosztotta, hogy a csoport olyan fiatalok baráti közössége, akik a békét szeretnék építeni a világon: segítenek a szegényeknek, menekült gyerekeknek, együtt nevetnek az intézetben élő idősekkel, szebbé téve a napjaikat. Az alkalmaikon, amelyeket a béke iskolájának neveznek, olyan gyerekekkel találkoznak hétről hétre, akiknek nincs könnyű életük: ukrán és más menekült gyerekekkel, szegény családok gyerekeivel játszanak, énekelnek, táncolnak, együtt uzsonnáznak, így teremtik meg velük a barátságot.

A fiatalok számára nagy öröm, hogy együtt zenélhettek Rómában, ekkora közönség előtt. Tervük, hogy jó minőségű stúdiófelvételt készítsenek a dalból. A hétköznapjaikban pedig, ahogyan a daluk is szól, szeretnék jobb hellyé tenni a világot, erősítve a barátságot egymással és a szegényekkel.

*

Köszönik Kovács Ádám Zoltán római nagykövetnek és Kudar Gábornak, a Római Magyar Akadémia igazgatójának, hogy a patinás Palazzo Falconieri vendégszobáiban lakhattak. A siker tényleg mindig összmunka eredménye. Az első demo anyag felvételének időpontjában például a dobos, Szefcsik Boldizsár külföldön volt. Az együttes tagjainak a többsége a Szent Gellért Gimnázium 9b osztályába jár. Nyáry Zsigmond igazgató olyannyira támogatta ügyüket, hogy maga ült be a dobok mögé a stúdióban. 

Forrás: Sant’Egidio közösség

Fotó: Youth for Peace; Sant'Egidio

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria