Május 9-én avatják boldoggá Szicíliában a maffia által meggyilkolt Livatino bírót

Kitekintő – 2021. április 19., hétfő | 15:56

Az agrigentói székesegyházban Marcello Semeraro bíboros, a Szentek Ügyeinek Kongregációja prefektusa emeli az oltár dicsőségére a vértanú bírót, Rosario Livatinót, akit 1990. szeptember 21-én gyilkolt meg a maffia a hit elleni gyűlöletből.

Huszonnyolc évvel ezelőtt, 1993. május 9-én II. János Pál pápa felkereste a szicíliai várost, és felszólalt a maffia ellen. Agrigento mellett, a Templomok völgyében hangzott el híres homíliája, amelyben keményen elítélte a szicíliai bűnszervezetet. Ennek a napnak az évfordulóján, május 9-én avatják boldoggá a vértanú bírót, aki életét adta az igazságért.

„Akinek a lelkén szárad oly sok emberi élet, meg kell hogy értse, meg kell hogy értse, hogy nem szabad ártatlanokat ölni! Isten megmondta: »Ne ölj« Egyetlen ember, bármilyen emberi szervezet, maffia sem változtathatja meg és tiporhatja lábbal Istennek ezt a szent jogát! Az élet civilizációjára van itt szükség! Ennek a megfeszített és feltámadt Krisztusnak a nevében, aki az út, az igazság és az élet, szólok a felelősökhöz: térjetek meg! Egyszer utolér Isten ítélete!” – mondta híres szentbeszédében II. János Pál pápa 1993. május 9-én.

Ferenc pápa 2014. július 17-én, a legfelsőbb törvényszéki tanács tagjainak audienciáján Rosario Livatinót példaértékű tanúnak nevezte, olyan bírónak, aki „hű volt az intézményekhez, nyitott a párbeszédre, határozottan és bátran védelmezte az igazságosságot és az emberi személy méltóságát”.

A fiatal bírót az agrigentói maffiaszervezet (Stidda) bérgyilkosai ölték meg azon az országúton, melyen mindennap bejárt gépkocsijával Canicattìból (ahol szüleivel élt) az agrigentói bíróságra. Nem tartott igényt a kíséretre, jóllehet tisztában volt a kockázattal. Az ifjú bíró nem akarta, hogy más családapák fizessenek életükkel, miközben őt védelmezik; egyedül volt, amikor megölték, hátulról lelőtték.

2020. december 21-én Ferenc pápa jóváhagyta a dekrétumot, mely elismeri, hogy hit elleni gyűlöletből szenvedett vértanúhalált. A dokumentumban így indokolják a pápa a döntését: az agrigentói maffia a bíró ismert erkölcsi tartása, az igazságosság hitben gyökerező gyakorlása miatt szabadult meg Livatinótól. A büntetőeljárás során fény derült arra, hogy a Cosa Nostra (szicíliai maffia) helyi vezetője, Giuseppe Di Caro, aki egy épületben lakott a bíróval, gúnyosan „szentecskének” hívta őt, amiért templomba járt. Üldözői megközelíthetetlennek tartották, akit lehetetlen volt megvesztegetni, éppen azért, mert gyakorló katolikus volt.

*

Ferenc pápa előszót írt Vincenzo Bertolone érsek Rosario Angelo Livatinóról szóló könyvéhez, méltatva a szicíliai maffia által meggyilkolt bíró következetes, keresztény magatartását.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria