Megjelenik XVI. Benedek és Sarah bíboros könyve a papi cölibátusról

Kitekintő – 2020. január 13., hétfő | 14:43

„Én hiszem, hogy a cölibátusnak fontos jelentése van, és elengedhetetlen ahhoz, hogy Isten felé vezető utunk életünk alapja tudjon maradni” – állapítja meg Joseph Ratzinger abban a könyvben, amelyet Robert Sarah bíborossal, az Istentiszteleti és Szentségi Kongregáció prefektusával együtt írt Szívünk mélyéből címmel. A kötet január 15-én jelenik Franciaországban a Fayard kiadó gondozásában.

A Le Figaro francia napilap megelőlegezett néhány gondolatot a könyvből. „Nem hallgathatok” – írja Ratzinger és Sarah, Szent Ágostont idézve azzal a témával kapcsolatban, amely tavaly októberben merült fel az amazóniai szinódus idején, amely záródokumentumában nyitottnak mutatkozott arra a lehetőségre, hogy a hivatások hiányára adott válaszként házas férfiakat pappá szenteljenek.

XVI. Benedek emeritus pápa megmagyarázza, hogy „az Eucharisztia mindennapos bemutatásából, ami magában foglalja Isten folyamatos szolgálatát, spontán módon alakult ki a házassági kötelék lehetetlensége. Mondhatjuk, hogy a szexuális önmegtartóztatás, ami funkcionális volt, átalakult ontológiai önmegtartóztatássá”. Az emeritus pápa hangsúlyozza, hogy „nem lehet egyszerre két hivatást megvalósítani”, a papi és a házassági hivatást, szükség van tehát arra, hogy „elutasítsunk minden kompromisszumot”.

A cölibátus – magyarázza Sarah bíboros – „ha olykor próbatétel is, ugyanakkor szabadulás is”, „öröm”, és „nem az irgalmasság műve” megfosztani ettől a közösségeket és a papokat. Az afrikai bíboros felidézi az amazóniai szinódust, amelyen tárgyalták a házas férfiak felszentelésének lehetőségét. „Nem ajánlhatunk fel másodosztályú papokat”, különösen nem „egy fiatal egyházban, amelynek még nagyobb szüksége van arra, hogy találkozzon az evangélium radikalitásával” – szögezi le Sarah bíboros az amazóniai szinódus kapcsán, amelyről a végső döntés Ferenc pápára vár, aki egy apostoli buzdításban nyilatkozik majd meg.

A bíboros visszautasítja azt az álláspontot is, hogy szó lehet egy „kivételről”: számára ez „hazugság, állandó állapottá válna” és „seb lenne a papi összetartozáson”. Innen ered a felhívás a bíborosokhoz, püspökökhöz és a papokhoz: „Nem szabad engednünk, hogy befolyásoljanak a divatok.”

Fordította: Thullner Zsuzsanna

Forrás és fotó: Agensir (az olasz püspöki konferencia hírügynöksége)

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria