Megmenekült a Notre-Dame székesegyház egyik kincse

Kitekintő – 2019. szeptember 16., hétfő | 18:35

Sikerült megmenteni a gombásodástól és a víz okozta egyéb károsodásoktól egy 18. század elején készült óriási méretű szőnyeget, amely a lángokban álló párizsi Notre-Dame oltása közben ázott el április 15-én.

A Lajos Fülöp király által 1841-ben a párizsi Notre-Dame székesegyháznak adományozott színpompás szőnyeg annyi vizet szívott magába, hogy súlya háromszorosára, három tonnára nőtt. A bőségszarukkal és tarka virágkoszorúkkal gazdagon díszített szőnyeget a tűzoltás után sürgősen biztonságba helyezték, hogy megóvják a tetőzetből lecsöpögő ólomtartalmú víztől, majd egy szélcsatornában kiszárították, végül lefagyasztották, hogy elpusztuljanak a gombák és egyéb paraziták, amelyek kárt okozhatnának az anyagában.

A 25 méter hosszú és 7,35 méter széles gyapjúszőnyegre további, hónapokig tartó restaurálás vár, de előtte bemutatják a nagyközönségnek a kulturális örökség napjain, szeptember 21–22-én az állami bútor- és szőnyegvagyont kezelő ügynökség, a Mobilier National párizsi székhelyén.

Az értékes szőnyeget az elmúlt évtizedekben csak két alkalommal terítették ki – így II. János Pál pápa 1980-as látogatása idején.

Forrás: Infostart.hu; MTI

Fotó: MTI/EPA/Philippe Lopez

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria