Megújult a Vatikáni Könyvtár honlapja

Kitekintő – 2020. július 23., csütörtök | 18:06

A Vatikáni Könyvtár internetes honlapján július 16-tól egyszerűsített eljárással igényelhetők a kéziratok és könyvek. Cesare Pasini, a gyűjtemény prefektusa elmondta, hogy a járvány miatt nehezebb a kutatóknak személyesen eljutniuk a könyvtárba, ezért a honlap még könnyebbé kívánja tenni az online kutatómunkát.

Új grafikai arculattal, több szolgáltatással és bőséges tartalommal jelentkezik az Apostoli Könyvtár új honlapja, mely angol és olasz nyelven használható. Egyszerűbb és intuitívabb a kéziratok vagy a könyvtárban őrzött egyéb iratok keresése. Közvetlenül böngészhetők a katalógusok és a digitalizált könyvtári anyag, a kiadott művek listája, elérhető a könyvtár saját Twitter-fiókja, illetve online vásárlásra is lehetőség nyílik. Az újítás különösen időszerű most, amikor a pandémia miatt bevezetett egészségügyi óvintézkedések megnehezítik a tudósok könyvtári kutatását.

A Vatikáni Rádió interjút készített Cesare Pasini prelátussal, az Apostoli Könyvtár prefektusával, aki bemutatta az új honlapot. A főoldalon a katalógusokkal és a digitális könyvtárral találkozunk, hiszen aki személyesen vagy virtuálisan érdeklődik a gyűjtemény iránt, szívesen nézelődik az érmék, a metszetek és a nyomtatott vagy kéziratos dokumentumok között. Lehet, hogy olyasmire bukkan, ami fontos a kutatásához, vagy egyszerűen csak felkelti a kíváncsiságát a számtalan kincs, melyet a könyvtár őriz.

Regisztrált felhasználók speciális kérésekkel is fordulhatnak a könyvtárhoz. Megkönnyítették az intézmény által megjelentetett kötetek keresését. Az érdeklődők fotóanyagokat is kérhetnek tanulmányozásra vagy szakmai célokra. A Hírek és események rovatban minden fontos történésről számot adnak, ami a könyvtár tevékenységét érinti. Bemutatják a frissen kiadott köteteket, illetve a 2008 óta megjelenő hírlevél tizenkét évfolyama is itt olvasható. A Twitteren is jelen van az Apostoli Könyvtár (@bibliovaticana), ahol azonnal közzéteszik az érdekes információkat, így közvetlenül kommunikálhatnak az érdeklődő nagyközönséggel.

Az internetnek mára óriási jelentősége lett a pápai könyvtár számára is, mely nyitott a világ tudósai előtt: modern eszközeivel kívánja rendelkezésre bocsátani mindazt az évszázadok alatt összegyűlt kulturális örökséget, amely falai között rejlik. Ezzel válaszolnak Ferenc pápa felhívására is: érjük el a határvidékeket – hiszen a világháló határok nélkül eljut mindenkihez. Pasini prelátus elmondta, hogy a mostani járvány idején, amikor korlátozott számban tudják fogadni a kutatókat, ez a nyitott és kommunikatív honlap gazdag és figyelemfelkeltő tartalmaival hívogat mindenkit: a befogadás, az együttműködés és a nyitottság helye akar lenni.

A koronavírus-járvány miatt hónapokig zárva tartott az Apostoli Könyvtár és Levéltár, majd június elsejétől újra megnyitotta kapuit a tudósok előtt. Azóta eltelt másfél hónap, és sokan valóban folytatták megkezdett kutatásaikat, betartva a honlapon előírt egészségügyi biztonsági intézkedéseket: előzetes bejelentkezés, szájmaszk és gumikesztyű viselete és szociális távolságtartás. A prefektus elégedetten nyilatkozott arról, hogy visszatértek a kutatók, ugyanakkor most a szokásos nyári szünet miatt szeptember 15-ig zárva tart az intézmény.

*

A Vatikáni Apostoli Könyvtár (Biblotheca Apostolica Vaticana) a Szentszék könyvtára. Egyike a világ legrégibb könyvtárainak – formálisan 1475-ben alapították, de valójában sokkal régebben működik –, és az egyik legkülönlegesebb történelmi iratgyűjteménnyel rendelkezik. Jelenleg 75 ezer kéziratot és 1,1 millió nyomtatott könyvet őriz, ebből 8500 ősnyomtatvány. A Vatikáni Titkos Levéltár (ma már Apostoli Levéltár) a 17. század elején önállósult, 150 ezer kéziratot őriz. A könyvtár leghíresebb darabja a Codex Vaticanus, a legrégebbi ismert Biblia-kézirat. A Prokopiosz által írt Titkos történetet 1623-ban a könyvtárban fedezték fel és adták ki. Az intézmény vezetője José Tolentino de Mendonça bíboros, a Római Anyaszentegyház könyvtárosa és levéltárosa.

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria