Nem térhet vissza családjához az elrabolt, házasságra kényszerített katolikus kislány Pakisztánban

Kitekintő – 2020. november 25., szerda | 14:22

Szindh tartomány legfelsőbb bírósága november 23-án elrendelte, hogy a 13 éves katolikus kislány, Arzoo Raja – akit elraboltak, áttérítettek az iszlám vallásra, majd házasságra kényszerítettek – a kormány helyi szociális intézményei által működtetett családotthonban maradjon.

A tárgyaláson a bíró nem engedélyezte, hogy a lány visszatérjen eredeti családjához, rendelete szerint a kormányzati intézetben kell maradnia. S bár egyrészről e döntés végleg elszakítja elrablójától, a tény, hogy nem térhet vissza a házba, ahol született, csalódást váltott ki a katolikusok körében. Arzoo családja az ügyvédekkel egyetértésben keresetet nyújt be a pakisztáni legfelsőbb bírósághoz a kislány felügyeleti jogának megszerzéséért.

Jibran Nasir muszlim ügyvéd, akit Arzoo szülei az ügy követésével bíztak meg, a Fides hírügynökségnek azt mondta: „Szindh legfelsőbb bírósága visszautasította Azhar Ali, Arzoo Raja elrablójának kereseteit, amelyek szerint a házasság törvényes volt, a lány felügyeleti joga a férjet illetné, s törölni kellene minden vádat, amely Azhar Alit terheli. Meg kell jegyeznünk, egyetlenegy döntés sem született, amely az elrablónak kedvezett volna.”

Az ügyvéd így folytatta: „A bíróság az előző tárgyalás során törvénytelennek nyilvánította a házasságot, illetve továbbra is fenntartotta az elsődleges nyomozati jelentésben Azhar Ali ellen felhozott vádakat. A november 23-i tárgyalás után a pakisztáni büntető törvénykönyv 375. cikkének 5. bekezdése alapján helybenhagyta a 16 évnél fiatalabb lány ellen elkövetett nemi erőszak vádját, amely bűncselekmény életfogytig tartó szabadságvesztést vagy halálbüntetést is vonhat maga után.”

Az ügyvéd hozzátette: „A bíróság fenntartja, hogy Arzoo a családotthonban marad, s arra utasította a szindhi belügyminisztériumot, hogy a szociális osztály részéről nevezzen ki egy személyt Arzoo mellé, aki pszichológiai támogatást nyújt számára és segíti tanulmányaiban. Ez már előrelépés, hisz Arzoo biztonságban van. Most minden követ megmozgatunk, és keresetet nyújtunk be a legfelsőbb bírósághoz, hogy a lány újra szerettei körében élhessen.”

Saleh Diego atya, a karacsi főegyházmegye általános helynöke, az Igazságosság és Béke Püspöki Bizottságának elnöke a szindhi legfelsőbb bíróság ítélethirdetését követően a Fides hírügynökségnek úgy nyilatkozott: „Arra számítottunk, hogy Arzoót családja gondjaira bízzák. Korábban volt már rá példa, hogy a kiskorú lányokat visszaadták a családjuknak. A bíró azt az utasítást adta, addig tartsák a lányt a családotthonban, amíg a lány is úgy kívánja. Továbbra is kérjük a bíróságot, bízzák a szülőkre a fiatalkorú lány felügyeletét.”

Saleh Diego hozzátette: „A bíróságnak figyelembe kellene vennie, hogy egy kiskorú lányról van szó, aki erőszakos traumát szenvedett el, s aki nyomás alatt él, amióta elrabolták, áttérésre és házasságra kényszerítették egy olyan férfival, aki meg is erőszakolta.” „Kérjük pakisztáni állampolgári jogaink teljes tiszteletben tartását!” – hangsúlyozta.

Fordította: Balláné Sárközi Jáhel

Forrás: Fides

Fotó: Pakistan Christian Post

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria