Nemzetközi betlehemkiállítás nyílt a brüsszeli székesegyházban

Kitekintő – 2020. december 3., csütörtök | 11:56

A belga főváros gótikus székesegyházában november 26-án nyitották meg az immár hagyománnyá vált jászolkiállítást, amelyen a Brüsszelben élő külföldi közösségek által készített alkotások kaptak helyet.

„A megtestesülés misztériumában hitünk egyetemességét ezek az egymástól eltérő kultúrákat és érzékenységeket tükröző betlehemi jászlak is kiemelik” – szerepel a belga katolikus püspöki kar honlapján.

A Szent Mihály és Szent Gudula-székesegyházban november 29. és 2021. január 3. között látogatható kiállításon a belga fővárosban élő külföldi katolikus közösségek által készített húsz betlehemi jászol látható – valamint egy ember nagyságú alakokból álló betlehem, Annette Van Ingelgem alkotása, mely fémhálóra erősített papírból készült.

A kezdeményezést Raymond Van Schouboeck, Brüsszel belvárosának akkori dékánja indította el a ’90-es évek elején, miután megszervezte a külföldről érkezett katolikus közösségek lelkipásztori ellátását, amelynek jelenleg Eric Vancraeynest apát a felelőse.

A betlehemkiállítás lehetőséget teremt az elmélkedésre és a rácsodálkozásra mindenki számára, a karácsony nem kereskedelmi jellegű megélésére nyújtva alternatívát. A szervezők további célja, hogy megnyissa a székesegyházat a külföldi származású katolikus közösségek előtt, lehetőséget kínálva számukra a bemutatkozásra.

Az idei jászolkiállításon a Brüsszelben élő albán, brazil, káld, kínai, koreai, spanyol nyelvű, japán, maronita, Fülöp-szigeteki, lengyel, portugál, román, szlovák és ukrán katolikus közösség vesz részt betlehemeivel.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Cathedral of St. Michael and St. Gudula/Facebook; wikipedia

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria