Olaszország egész területén elrendelték a legmagasabb fokozatú óvintézkedéseket

Kitekintő – 2020. március 9., hétfő | 22:42

Egész Olaszországban életbe léptették a vasárnap elsőként az északi Lombardia tartományban és további 15 városban elrendelt intézkedéseket, amelyek minimálisra korlátozzák a lakosság mozgását, a lakóterületet csak engedéllyel lehet elhagyni Giuseppe Conte olasz miniszterelnök március 9-i, hétfő esti bejelentése szerint.

Az olasz kormányfő elmondta, a rendelkezést még az éjszaka aláírja, így az kedd reggel életbe lép. Az intézkedés – a jelenlegi tervek szerint – április 3-áig tart, addig szünetel az oktatás is.

Hozzátette, nincs többé „vörös zóna”, egész Olaszországra ugyanazok az egészségügyi óvintézkedések vonatkoznak. „Maradjatok otthon!” – szólította fel az olaszokat Giuseppe Conte.

Az Olasz Püspöki Konferencia (Conferenza Episcopale Italiana) március 9-től április 3-ig felfüggesztette a nyilvános szentmisék bemutatását, együttműködve az olasz kormánnyal a koronavírus terjedésének megállításában.

Forrás: AgenSIR

Közölte, az utcára ki lehet menni, de kerülni kell a csoportos találkozókat. A tömegközlekedés továbbra is működik, de városát csak az hagyhatja el munkavégzés kapcsán vagy egészségügyi okból, aki erre engedélyt kap. Közölte, felfüggesztették az olasz labdarúgó-bajnokságot is.

„Tudom, hogy nehéz megváltoztatni mindennapi életünket, de azonnal cselekedni kell a fertőzöttek számának jelentős növekedése miatt” – mondta a miniszterelnök. Olaszországban napról napra több mint ezerrel emelkedik a diagnosztizált fertőzöttek száma, számuk meghaladta a kilencezret, a halálos áldozatok száma 463.

*

A helyzet drámaiságát jelzi egy bergamói kórház orvosának a koronavírus-járvány kapcsán írt Facebook-bejegyzése. Daniele Macchini beszámolója szerint tömegével érkeznek a betegek a Humanitas Gavazzeni nevű intézménybe, a tüneteik pedig sokkal súlyosabbak az influenzáéinál.

Ferenc pápa március 8-án, vasárnap az Angelus elimádkozása után elmondott beszédében mindenkit imádságra szólított, és a következőket mondta: „Imáimban közel vagyok azokhoz, akik a mostani koronavírus-fertőzésben szenvednek, és mindazokhoz, akik ápolják őket. Csatlakozom püspöktestvéreimhez, és én is biztatom a hívőket arra, hogy erős hittel, biztos reménnyel és buzgó szeretettel éljék meg ezt a nehéz időszakot. A nagyböjti idő segítsen mindnyájunkat, hogy evangéliumi értelmet tudjunk adni ennek a megpróbáló és fájdalmas időszaknak!”

Tekintettel a koronavírus okozta helyzetre, Ferenc pápa úgy döntött, hogy a Szent Márta-ház kápolnájában a hétköznapokon reggel hét órakor bemutatott magánszentmiséjét élő internetes adásban, video streaming formájában közvetítsék, amit kérésre a különféle médiumok és tévétársaságok is sugározhatnak. A közvetítés révén szeretné kifejezni közelségét mindazokhoz, akik a járvány miatt szenvednek.

Fordította: Tőzsér Endre SP

Forrás: MTI

Fotó: ANSA

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria