Panamában épül a fatimai Jelenés-kápolna ötödik hasonmása

Kitekintő – 2021. május 18., kedd | 10:32

José Domingo Mendieta panamai érsek vezetésével május 13-án, a Fatimai Szűzanya emléknapján a Panamai Püspöki Konferencia épületének tőszomszédságában elhelyezték annak az új kápolnának az alapkövét, amely a fatimai Jelenés-kápolna ötödik hasonmása lesz a világon.

Az új kápolna szerkezete megegyezik a portugáliai eredetivel, így ez lesz az ötödik kápolna a világon, mely az egyesült államokbeli, brazíliai, Porto Ricó-i és a Fülöp-szigeteki társa után pontos mása a Cova da Iriában épült eredeti kápolnának.

„Nagy öröm és áldás számunkra ez az ünnepi pillanat. Ez egy valóra vált álom” – nyilatkozta Mendieta érsek. Az alapkő mellé egyúttal elhelyezték a fatimai Szűzanya és Szent József kis méretű szobrát is. Az új zarándokhely-kápolna csak gyalogosan lesz elérhető a látogatók számára, hogy ezzel is segítsék a lelki ráhangolódást – magyarázta Tomás Vásquez Polo, a fatimai világapostolkodás panamai káptalanjának elnöke.

A fatimai Jelenés-kápolna hasonmásának megépítését a fatimai kegyhely igazgatósága engedélyezte, 2019. július 24-én kelt határozatával. A panamai érseknek küldött levélben ez olvasható: „A fatimai szentély ezt az engedélyt az érsekséggel és Panama egész nemzetével való közösség jeleként adja meg abban a reményben, hogy a kápolna másolatának felépítésével növekedjék a szent rózsafüzér imájának áhítata és az öt első szombat gyakorlata a Szűz Mária Szeplőtelen Szíve ellen elkövetett bűnök miatt való engesztelésért.”

Az ünnepi eseményen részt vett Luciano Russo érsek, panamai apostoli nuncius és Gonçalo Teles Gómez panamai portugál nagykövet is.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria