A pápa találkozott a Rómában élő fülöp-szigeteki közösség képviselőivel - VIDEÓVAL

Kitekintő – 2013. november 21., csütörtök | 18:36

Szent Pedro Calungsod (1654-1672) misszionáriust, a Fülöp-szigetek második szentjét 2012. október 21-én emelték az oltár dicsőségére a hit évében.

Egy évvel később a távol-keleti ország szentszéki nagykövete, Mercedes A. Tuason asszony erőfeszítéseinek köszönhetően és Ricardo Vidal bíborostól ösztönözve sor került a szent mozaikból készült képének elhelyezésére a Szent Péter-bazilika grottáiban, VI. Pál pápa sírja mellett. Az ünnepségre november 21-én, csütörtökön délután fél négykor került sor Ferenc pápa jelenlétében, aki megáldotta a műalkotást.


A mozaikot a Szent Péter Műhely mozaikstúdiójában készítették. Szent Pedrót fiatalemberként ábrázolja a vértanúk pálmaágával és a katekizmust, a keresztény tanítás könyvét tartja a kezében. A szent Istenhez való hűsége példaértékű mindenki számára különösen ma a fülöp-szigetekieknek, akiknek hitét próbára teszik a természeti katasztrófák okozta nehézségek.

Miután Ferenc pápa megáldotta a mozaikot, Luis Antonio Tagle fülöp-szigeteki bíboros szentmisét mutatott be, amelyen 120 pap koncelebrált annak jegyében, hogy kifejezzék szolidaritásukat a fülöp-szigeteki lakossággal. A szertartást mindazoknak szentelték, akik áldozatul estek a közelmúltbeli természeti katasztrófáknak és a túlélőknek, akik elvesztették családjaikat, valamint mindazoknak, akik igyekeznek segítséget nyújtani ebben a drámai helyzetben. Azért imádkoztak, hogy legyen erejük és kitartásuk a folytatáshoz.

A mozaikot a szentmise után helyezték el a vatikáni grottákban.

Vatikáni Rádió/Magyar Kurír