Peter Seewald, XVI. Benedek német életrajzírója felfedte a pápa lemondásának okát: álmatlanság

Kitekintő – 2023. január 28., szombat | 19:57

Amióta XVI. Benedek bejelentette lemondását 2013. február 11-én, bíborosok és mások is találgatásokba bocsátkoztak visszavonulásának fő okáról. Tegnap, január 27-én Peter Seewald megerősítette, hogy kilenc héttel halála előtt XVI. Benedek utolsó levelében elárulta, hogy lemondásának fő indítéka az álmatlanság (insomnia) volt. A jezsuita America Magazine híradását tesszük közzé.

A hír először a német Focus magazinban jelent meg. A lap szerint október 28-án kelt levelében XVI. Benedek pápa megemlítette lemondásának okát: „…az álmatlanság, amely a kölni ifjúsági világtalálkozó óta megszakítás nélkül kísér engem.” Seewald megerősítette a hírt a Német Katolikus Hírügynökségnek (KNA).

Benedek pápát 2005. április 19-én választották meg, az ifjúsági világtalálkozót az év augusztusában rendezték meg Kölnben.

Az emeritus pápa a levélben azt írta, hogy az akkori személyes orvosa által felírt „erős gyógyszerek” kezdetben hatottak, és biztosították, hogy pápaként „rendelkezésre álljon”.

A készítmények azonban hamarosan már nem érték el a kívánt hatást, és „egyre kevésbé voltak képesek biztosítani” pápai szolgálatának folytatását. 

Végül arról is beszámolt, hogy közép-amerikai útja során, 2012 márciusában baleset érte. A mexikói látogatás első éjszakáját követő reggelen a zsebkendőjéért nyúlt, és azt vette észre, hogy az „teljesen vérrel volt átitatva. Biztos nekimentem valaminek a fürdőszobában, és elestem”. Elmondta, hogy egy sebésznek szerencsére sikerült úgy ellátnia, hogy a sérülések nem voltak láthatók.

A mexikói hálószobájában történt balesetéről a látogatás után nem sokkala római újságírók tudomást szereztek, de nem ilyen részletességgel. Az eset után a pápa azt írta, hogy új személyi orvosa sürgette az altatók számának csökkentését, és ragaszkodott ahhoz, hogy a jövőbeli külföldi utazások során csak reggelente jelenhessen meg a nyilvánosság előtt. Benedek szerint egyértelmű volt számára, hogy ezek az orvosilag indokolt korlátozások „csak rövid ideig alkalmazhatók”.

XVI. Benedek következő jelentősebb külföldi útja 2013 júliusában Rio de Janeiróba vezetett volna, az ifjúsági világtalálkozóra. Elmondása szerint a közép-amerikai út után tudta, hogy már nem fog tudni „megbirkózni” ezzel a feladattal, ezért úgy tervezte lemondását, hogy az „új pápa” utazhasson Rióba. 

A levélben XVI. Benedek pápa hangsúlyozta, hogy „józan és megfontolt mérlegelés” után jutott arra a döntésre, hogy lemond, mert tudta, hogy már nem képes megfelelően ellátni szolgálatát.

Peter Seewald azt mondta a KNA-nak, hogy „XVI. Benedek élete során nem akart nagy visszhangot kelteni lemondásának személyes körülményeivel, amit kimerültségével indokolt”. A német életrajzíró megjegyezte, hogy sajnos még halála után is folytatódnak a találgatások e döntés egyéb lehetséges okairól. Hozzátette, hogy „a zsarolásról és a rá gyakorolt nyomásról szóló pletykák nem hagytak alább”, és azt is felvetették, hogy a Vatileaks-ügy volt az igazi ok. Seewald – akiről köztudott, hogy nagyon közel állt Benedekhez –, azt nyilatkozta a Német Katolikus Hírügynökségnek, hogy mindezért kötelességének érezte, hogy közzétegye az emeritus pápa kórtörténetéből rábízott döntő részletet. Majd így folytatta:

Remélem, hogy ezzel végre eloszlanak az összeesküvés-elméletek és a téves találgatások.”

Benedek lemondása egészségügyi okokból történt – hangsúlyozta Seewald –, „ahogy azt lemondó nyilatkozatában is kijelentette”.

Fordította: Hollósi Judit

Forrás: America Magazine

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria