Pizzaballa bíboros kifejezte fájdalmát a gázai ortodox templom elleni támadás miatt

Kitekintő – 2023. október 21., szombat | 19:35

Legalább 18 ember meghalt az izraeli légierő támadásában, amely október 20-án megrongálta a Szent Porfíriosz-templom egy részét. A sebesülteket a Szent Család katolikus plébánia fogadta be, ahol jelenleg 500 ember talál menedéket.

Gázavárosban már nincsenek biztonságos helyek. Péntek este az izraeli légierő támadása következtében a Szent Porfíriosz görög ortodox templom egyik épülete összeomlott. Az áldozatok száma legalább 18, további 10 ember pedig még mindig a romok alatt van. A sérültek közül sokakat a gázai Szent Család katolikus plébániára szállítottak, mert a kórházakban nincs hely – mondta Gabriel Romanelli plébános. A gázai katolikus templomban összesen több mint 500 embert fogadtak be. A helyzet kritikus, mert a jelenleg ott lakók között több mint 50 fogyatékkal élő gyermek van, vannak súlyos beteg idősek és sérültek, köztük a Szent Porfiriosz ortodox templom elleni támadás túlélői.

Pierbattista Pizzaballa bíboros, Jeruzsálem latin pátriárkája interjút adott a Tg2000-nek, melyben elmondta, milyen nagy fájdalommal értesült arról, hogy összeomlott a Szent Porfíriosz-templom egyik épülete. „Óriási fájdalom érte azokat a családokat, akik már hosszú ideje szenvednek, és mi velük vagyunk. Imádkozunk, hogy ez a helyzet minél hamarabb véget érjen. Reméljük, hogy a döntéshozók végre átgondolt döntéseket hoznak majd. A háború és a bombák soha nem oldották meg a problémákat, inkább mindig újakat teremtenek”.

A jeruzsálemi latin pátriárka azt is kifejtette, hogy a gázai katolikus közösség tájékozott, és úgy döntött, hogy marad. „Először is azért, mert nem tudják, hová menjenek, aztán azért, mert azt mondják, hogy a Gázai övezetben nincs olyan hely, amely biztonságos”. „Mindennek ellenére – mondta a bíboros – szilárd maradt a hitük”. Olyan hit ez, amelyet „még ezek a bombatámadások sem rendítettek meg”.

A Szent Porfiriosz görög ortodox templom a város legrégebbi, még használatban lévő temploma, 1150-ben szentelték fel, Gázai Porfíriosz (347–420) 5. században élt remete, Gáza püspöke sírját őrzi. Egy minaret mellett, Gáza történelmi negyedében található, nem messze az al-Ahli kórháztól, ahol október 17-én este egy robbanás palesztin források szerint 471 ember halálát okozta.

Forrás és fotó: Vatican News olasz nyelvű oldala

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria