Sanghaj új főpásztora Szent Ignác ünnepén mutatta be első pöspöki szentmiséjét

Kitekintő – 2023. augusztus 14., hétfő | 13:34

Joseph Shen Bint július 15-én nevezte ki Ferenc pápa Sanghaj püspökévé. Az új főpásztor július 30-án, vasárnap, Loyolai Szent Ignác ünnepének vigíliáján mutatta be első püspöki szentmiséjét a sanghaji székesegyházban – tájékoztatott a Fides missziós hírügynökség.

A sanghaji katolikus egyházmegye székesegyházát 1905 és 1910 között építették francia jezsuiták kezdeményezésére, és Loyolai Szent Ignác, a Jézus Társasága alapítója tiszteletére szentelték fel.

Július 30-án, vasárnap, Loyolai Szent Ignác liturgikus ünnepének vigíliáján ebben a templomban tartotta első püspöki szentmiséjét Joseph Shen Bin. Az időbeli egybeesés jelképes értékű: a sanghaji egyházmegye és a jezsuiták közötti szoros történelmi kapcsolatra utal, főként annak tudatában, hogy Ferenc pápa személyében az első jezsuita lett Péter utódja.

A Szentatya július 15-én nevezte ki Joseph Shen Bin püspököt Sanghaj püspökévé, áthelyezve őt a Jiangsu tartománybeli Haimen egyházmegye éléről a sanghaji egyházmegye püspöki székébe.

Shen Bin püspököt a kínai politikai hatóságok már április 4-én „beiktatták” a sanghaji egyházmegye élére, anélkül, hogy a Szentszék jóváhagyta volna a döntésüket.

A július 30-i vasárnapi beiktatási szentmisén a sanghaji egyházmegyéből több mint ezer hívő és több tucat pap vett részt. Mindnyájan együtt imádkoztak, hogy Shen Bin püspök vezetésével az egyházmegyében az evangélium hirdetése intenzíven és állandóan fejlődjön, a Szentlélek közreműködése révén.

A szentbeszédet Ignatius Wu Jianlin atya, az egyházmegye helynöke mondta, felidézve Szent Ignác életét, az Úr iránti odaadását és földi zarándokútját, melynek során eljutott a teljes belső lelki megújulásra a gondos megkülönböztetés révén, hogy mindenben kövesse az Úr akaratát. A szentmise végén Shen Bin püspök a jelenlévőkkel együtt imádkozott Wu atyaért és mindazokért, akik Ignác nevét viselik.

*

Joseph Shen Bin katolikus családban született 1970. február 23-án Qidongban, Jiangsu tartományban. Filozófiát Sheshanban és Sanghajban tanult; teológiai tanulmányait Pekingben végezte. 1996. november 1-jén szentelték pappá. A haimeni egyházmegyében a Jézus Szíve-plébánia káplánként szolgált, majd mint az Isten Anyja-templom plébánosa, illetve mint az egyházmegye általános helynöke. 2010. április 17-én a Szentszék és a Kínai Népköztársaság kormánya beleegyezésével kinevezték haimeni püspökké, mely megbízatását 2010-től 2013-ig töltötte be. Időközben ő lett a Kínai Hazafias Katolikus Társaság elnöke. 2023. április 4-én a Szentszék jóváhagyása nélkül a kínai politikai hatóságok „beiktatták” Sanghaj püspökévé. Az egyházmegye papjait anélkül hívták meg a „beiktatásra”, hogy új püspökük nevét közölték volna velük.

Ferenc pápa 2023. július 15-én Sanghaj püspökévé nevezte ki. Pietro Parolin bíboros államtitkár kijelentette, hogy

a Szentatya „lelkipásztori gesztussal” csatlakozik a kormány intézkedéséhez a sanghaji katolikusok érdekében, annak ellenére, hogy a kormány egyoldalú lépése megsértette a Kínai Népköztársaság és a Szentszék között 2018-ban kötött megállapodást.

Parolin bíboros szerint a pápa abban reménykedik, hogy „szem előtt tartva az egyházmegye nagyobb javát és a püspök lelkipásztori szolgálatának gyümölcsöző gyakorlását, orvosolja a Sanghajban keletkezett kánonjogi szabálytalanságot”.

2022 óta Joseph Shen Bin a Kínai Katolikus Püspökök Kollégiumának elnöke, mely intézmény a Kínai Népköztársaság Vallásügyi Állami Adminisztrációjának a kínai kormány által jóváhagyott vallási csoportja. Shen Bin püspök közvetlen sanghaji elődjét, Matthew Yu Chengcait a Szentszék nem ismerte el. A Szentszék hivatalos 2023-as évkönyvében – Annuario Pontificio – a Haimen és Shanghai egyházmegyék neve alatt nincsenek sem személyi adatok, sem pedig a hitéletre vonatkozó statisztikai adatok.     

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News; Santegidio.org

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria