Szent II. János Pál legyen egyházdoktor és Európa védőszentje – kérik a lengyel püspökök

Kitekintő – 2019. október 25., péntek | 15:56

Stanisław Gądecki érsek, a lengyel püspöki konferencia elnöke a testület nevében azzal a kéréssel fordult Ferenc pápához, hogy Szent II. János Pált avassa egyházdoktorrá és nyilvánítsa Európa védőszentjévé.

Ezt a kérelmet Stanisław Dziwisz bíboros is támogatta október 22-én, az Europa Christi mozgalom varsói kongresszusán.

2020-ban ünnepeljük Szent II. János Pál születésének centenáriumát és emlékezünk halálának 15. évfordulójára. A lengyel helyi egyház és az egyetemes egyház számára fontos évfordulókkal kapcsolatban Stanisław Gądecki érsek hangsúlyozta: „A lengyel pápa péteri szolgálata tele volt forradalmi döntésekkel és fontos eseményekkel, amelyek megváltoztatták a pápaság arculatát, és befolyásolták Európa és az egész világ történelmét.”

A lengyel püspöki konferencia elnöke azzal a kéréssel fordult Ferenc pápához, hogy avassa egyházdoktorrá és nyilvánítsa Európa védőszentjévé Szent II. János Pált. Stanisław Gądecki érsek emlékeztetett, hogy a lengyel pápát számos történész és teológus a Nagy II. János Pálnak nevezte. „Szent II. János Pál pápaságának gazdagsága személyisége gazdagságából fakadt. Egyszerre volt költő, filozófus, teológus és misztikus, ami számos dimenzióban nyilvánult meg, kezdve lelkipásztori és tanítói tevékenységétől az egyetemes egyház vezetésén át az életszentségről tett személyes tanúságtételéig” – írta Gądecki érsek Ferenc pápának. Hangsúlyozta, hogy II. János Pál pápaságának azért is volt nagy sikere, mert jelentősen hozzájárult Európa egységének helyreállításához, több mint ötven évig tartó megosztottság után, amit a vasfüggöny jelképezett. A lengyel püspöki konferencia elnöke leszögezte: „Szent Cirill és Metód, valamint Szent Adalbert egységet teremtő és kulturális evangelizáló tevékenysége után több mint ezer évvel művük gyümölcsei – nem csak szociális, de vallási síkon is – a lengyel pápa személyében védelmezőre és utódra találtak.”

Stanisław Dziwisz bíboros az Europa Christi mozgalom kongresszusán elhangzott beszédében támogatta Stanisław Gądecki érsek kérelmét. Hangsúlyozta: a lengyel pápát egyházdoktorrá kellene avatni és európai közös otthonunk társvédőszentjévé kellene nyilvánítani. „Wojtyła pápa öröksége különféle gondolati irányzatok gazdag, sokrétű és eredeti szintézise. Kétségtelen, hogy ma is és a jövőben is hosszú távon a globális kulturális megújulás átfogó projektjének alapvető eleme marad” – indokolta a kérelmet Dziwisz bíboros. Megjegyezte: ez nem a múltba való visszatérésre való felhívás. „II. János Pál gondolati világa abszolút modern, eredeti és kreatív, ugyanakkor nemesen klasszikus. Wojtyła egyensúlyt teremtett a hagyomány és a modernség között, és friss leheletet hozott az Egyház életébe és ezáltal a kultúra, a politika és a tudomány egyetemes terébe. Ebből a szempontból a szent pápa valódi tanítóvá és egyházdoktorrá lett, így azon európai értékek alapvető őrzője, amelyek korunk civilizációjának elmozdíthatatlan alapját képezik.”

Wojtyła pápa nemcsak korunk nagy egyházdoktora, hanem Európa nagy védőszentje is, akinek olyan sok mondanivalója van a hívők és a nem hívők számára. Istennél való közbenjárása, amiről Joseph Ratzinger bíboros a gyászmise homíliájában biztosított bennünket, támaszt jelent minden jóakaratú ember számára. Az írásaiban ránk hagyott örökség a helyes irányt jelöli ki, amelyet követnie kell közös utunknak egy jobb világ felé, az Úrral való végső találkozás felé – emelte ki beszédében Stanisław Dziwisz bíboros, Szent II. János Pál egykori személyi titkára az Europa Christi mozgalom varsói kongresszusán.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria