Holnap részlegesen megnyílik a lourdes-i kegyhely

Kitekintő – 2020. május 15., péntek | 19:18

Két hónap után május 16-án, szombaton ismét megnyitja a kapuit a zarándokok előtt a lourdes-i kegyhely, jóllehet egyelőre csak az egyéni látogatókat fogadják, a nagy csoportokat nem, és csak azokat, akik a tartományból érkeznek, maximum 100 kilométer távolságból. A látogatás csak délután engedélyezett, a hatályban lévő francia járványügyi intézkedések betartásával.

„A remény nagy jeleként” értékelte a nyitást Olivier Ribadeau Dumas prelátus, a kegyhely rektora. Története leghosszabb zárva tartása után Európa egyik legfontosabb Mária-kegyhelye átmeneti szabályokkal fogadja a zarándokokat. Csak délutánonként érkezhetnek, 14–18 óráig. Egy csoport legfeljebb tíz főt számlálhat, és mindenkinek szájmaszkot kel viselnie. Maximum fél órán át tartózkodhatnak a kegyhely területén.

A Jelenések barlangjába még nem mehetnek be a hívek, hanem csak távolabb állva imádkozhatnak. A forrás vizéből azonban vihetnek magukkal, egy most rendszeresített különleges megoldás segítségével. A bazilikában és a kápolnákban sem lehet még nyilvános szentmisét bemutatni.

Dumas prelátus felhívással fordult a hívekhez, és arra kérte őket, hogy anyagi segítséggel járuljanak hozzá a kegyhely fenntartásához és az újranyitáshoz. Két hónapja nincs bevételük, így a szerzetesközösség, mely ott él és a zarándokokat szolgálja, nehéz anyagi helyzetbe került.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria