Táviratot küldtek a bíborosok XVI. Benedeknek

Kitekintő – 2013. március 6., szerda | 9:30

Már 110 pápaválasztó bíboros van jelen Rómában. Folytatódnak a bíborosok megbeszélései a Vatikánban. Még nincs döntés a konklávé kezdetével kapcsolatban.

Március 5-én Federico Lombardi szentszéki szóvivő beszámolt a konklávét előkészítő bíborosi megbeszélésekről, az ún. általános ülésekről. Kedden délelőtt tartották a harmadik ülést, ahol döntést hoztak arról, hogy táviratot küldenek XVI. Benedek emeritus pápának.

„Őszentsége XVI. Benedek emeritus pápának – Castel Gandolfo. A közelgő konklávé távlatában a Vatikánban általános ülésekre összegyűlt bíborosok egyhangúan küldik tiszteletteljes köszöntésüket, és újból kifejezik hálájukat Önnek egész ragyogó péteri szolgálatáért és lelkipásztori odaadásáért az Egyház és a világ javára. A bíborosok hálája kifejezi az egész Egyház tiszteletét azért a munkáért, amelyet Ön fáradtságot nem ismerve az Úr szőlejében végzett. A bíborosi kollégium tagjai bizakodnak abban, hogy imádkozik értük és az egész Anyaszentegyházért.”

Az emeritus pápához intézett táviratot a bíborosi kollégium dékánja, Angelo Sodano látta el kézjegyével.

A bíborosoknak Raniero Cantalamessa atya, a Pápai Ház prédikátora tartott elmélkedést. Hétfőn újabb bíborosok érkeztek Rómába, akik már részt tudtak venni a délutáni ülésen, és letették az esküt. Négy választó bíboros is van közöttük: Bechara Rai libanoni maronita pátriárka, Joachim Meissner kölni, Rainer Maria Wölki berlini és Dominik Duka prágai bíborosok. A hétfő délutáni üléseken a bíborosok úgy határoztak, hogy kedden és szerdán délután nem tartanak ülést. A szabad szerda délutánra való tekintettel 5 órakor a bíborosok imatalálkozót tartanak a Szent Péter-bazilikában, a katedra-oltárnál.

A kedd délelőtti harmadik ülés délelőtt fél tízkor kezdődött, és egy óra előtt 20 perccel fejeződött be. Esküt tettek az időközben megérkezett bíborosok, akik között két 80 évnél fiatalabb, tehát választóképes bíboros van: a spanyol Rouco Varela és a lengyel Zenon Grocholewski.

Jelen pillanatban 110 választó bíboros van Rómában, a 115 közül, akik részt vesznek a konklávén. A kedd délelőtti előkészítő megbeszélésen összesen 148 bíboros vett részt. A megbeszélésen 11 bíboros szólalt fel. Lombardi tájékoztatása szerint bárki szót kérhet, bármilyen témával foglalkozhat. A bíborosok feliratkoznak egy listára és ennek alapján szólítják őket. A hozzászólás időtartama nem korlátozott.

A kedd délelőtt érintett témák ezek voltak: a Szentszék és a különböző dikasztériumok tevékenysége és kapcsolata a püspöki karokkal, az Egyház megújulása a II. Vatikáni Zsinat szellemében, az Egyház helyzete, az új evangelizáció követelményei a különböző kulturális környezetekben. Eddig összesen 33 felszólalás hangzott el az 5 földrész bíborosai részéről. A konklávé kezdetével kapcsolatban még nem született döntés.

Vatikáni Rádió/Magyar Kurír