Testvériség és lelkiség – A kis kirgiz katolikus egyház programja a Szent József-évben

Kitekintő – 2021. február 22., hétfő | 15:46

„Egy hét testvériség és lelkiség az Iszik-köl partján” elnevezéssel szervezett rendhagyó ifjúsági programot a kirgiz katolikus egyház. A kezdeményezésnek az ázsiai ország fővárosa, Biskek adott otthont, bevonva a szomszédos települések plébániáihoz tartozó fiatalokat is.

Amint arról a Fides hírügynökség is beszámolt: a kezdeményezést az elmúlt hetekben valósították meg az Iszik-köl tó partján található Children’s Rehabilitation and Health Center nevű házban, amelyet a Jézus Társasága működtet. Az intézményt fogyatékkal élő és rászoruló gyermekek számára hozták létre.

„A fiatalokat egy nemrégiben átadott, a központban lévő új épületben fogadták. Az itt található kályha melegsége és a jó társaság hozzájárult egy nyitott, bizalommal teli légkör kialakulásához. A fiatalok ebben a testvéries légkörben összeköthették a kellemeset a hasznossal: kipihenhették a mindennapok zűrzavarát, és lelkiekben is gyarapodhattak” – olvasható a hírügynökség számára eljuttatott beszámolóban.

Mint írták, a program vezérfonalát az Atya szeretetének témája adta. A fiatalok a Patris corde (Atyai szívvel) kezdetű apostoli levél részleteivel ismerkedtek meg, a Ferenc pápa által neki ajánlott szentév alkalmából különös hangsúlyt fektetve Szent József alakjára. Az egyik hittanórán arra kérték a fiatalokat, írjanak levelet az Atyának – olvasható a beszámolóban. – Az oktatás és a lelkiség pillanatait a jelen lévő két nővér által összeállított bibliai vetélkedők, valamint a hegyekbe és a környékbeli falvakba tett kirándulások váltották. Kalandokból sem volt hiány: az egyik séta során két lány lemaradt a csoporttól, és eltévedtek egy Jenish nevű faluban. A programban tevékenyen részt vevő Remigus atya indult a két „elveszett bárány” keresésére, akiket aztán meg is talált. Az eset kiváló alkalmat adott a Jó Pásztorról szóló evangéliumi részlet elolvasására. Az Iszik-köl partján töltött napok nagyszerű kezdést jelentenek a 2021-es évre a fiatalok számára, akik boldogok voltak, hogy megélhették a pihenés és a testvériség e tapasztalatát.

Az Iszik-köl-parti központban a programok általában és elsősorban nyáron zajlanak, amikor iskolatáborokat szerveznek fogyatékkal élő, árva és rászoruló gyermekek számára, amelyeket gyakran a kirgiz szociális segélyszervezetekkel együttműködve bonyolítanak le. Ezenkívül minden évben csillagásztábort is indítanak a tehetséges, ám anyagilag hátrányos helyzetű diákoknak.

Kirgizisztánban jelenleg három plébánia működik Biskek, Dzsalalabad és Talasz városában, de számos kisebb közösség is létezik elszórtan az ország vidéki területein. A helyi katolikus hívek hét pap, egy szerzetes és öt ferences nővér lelki támogatására számíthatnak.

II. János Pál pápa 1997-ben alapította meg a kirgizisztáni önálló missziót (missio sui iuris), csakúgy, mint a többi szomszédos közép-ázsiai országban. 2006-ban XVI. Benedek pápa a körzetet apostoli kormányzósággá nyilvánította. A muszlim többségű országban a lakosság 7 százaléka keresztény vallású. Az izraelita, buddhista és más vallású kisebbségek körülbelül a lakosság 3 százalékát teszik ki.