Tragédia Nigériában – Rágyújtották a plébániát egy katolikus papra, aki a tűzben meghalt

Kitekintő – 2023. január 16., hétfő | 11:26

Újabb tragédia történt Nigériában: január 15-én, vasárnap két katolikus pap vált értelmetlen erőszak áldozatává. Az egyik papot megölték, amikor a plébániát felgyújtották, s a támadók egy másik lelkipásztort is meglőttek és megsebesítettek, amikor megpróbált elmenekülni. Az afrikai országban az elmúlt időszakban elharapóztak a keresztények ellen irányuló támadások.

Vasárnap kora reggel a nigériai Niger államban banditák egy csoportja megtámadta a Szent Péter és Pál katolikus templom papjait Kafin-Koróban, Pakoro régióban. A hajnali támadás következtében Isaac Achi plébános életét vesztette.

Amikor a biztonsági erők a helyszínre érkeztek, a banditák elmenekültek, felgyújtották a házat, ahonnan a plébános nem tudott kimenekülni. Az ismeretlen támadók lőfegyverrel megsebesítették Collins Omeh atyát is, aki kórházban van, stabil állapotban.

A minnai egyházmegye vasárnap közleményt adott ki, amelyben imára szólított az egyházmegyéért, az elhunyt plébánosért és Omeh atya gyors felépüléséért.

Az Állami Rendőrség munkatársa, Wasiu Abiodun megerősítette a hajnali három óra körül történt erőszakos és tragikus támadást,  ismertetve: az elkövetők „megpróbáltak bejutni a lakóhelyre, de nem sikerült nekik, felgyújtották a házat, a tűzben a plébános meghalt”.

A kafin-korói rendőrség nyilatkozata szerint a megfelelő egységet „azonnal a helyszínre küldték, de az elkövetők megérkezésük előtt elmenekültek”. A tragédia helyszínén megtalálták a plébános elszenesedett holttestét, Collins atyát pedig azonnal kórházba szállították.

Ogundele Ayodeji, az állam rendőrparancsnoka elmondta, hogy további egységeket küldött a területre, és a támadókat nagy erőkkel keresik, miközben megkezdődött a nyomozás a tragikus támadás ügyében.

Fordította: Kuzmányi István

Forrás és fotó: Vatican News angol nyelvű szerkesztősége

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria