Új elnököt választott az Egyesült Államok püspöki konferenciája

Kitekintő – 2022. november 21., hétfő | 13:17

A marylandi Baltimore-ban ülésező amerikai főpásztorok november 15-én Timothy Broglio érseket az Egyesült Államok Katolikus Püspöki Konferenciájának (USCCB) elnökévé, William Lori érseket pedig a testület alelnökévé választották.

Timothy P. Broglio érsek, tábori püspök lett az USA katolikus püspökeit tömörítő testület új elnöke. Az eddig a konferencia titkáraként szolgáló főpásztort november 15-én választották meg a USCCB őszi közgyűlésén, amely az előző napon, november 14-én kezdődött Baltimore-ban. Timothy P. Brogliót tíz jelölt közül választották ki, és 138–99 szavazataránnyal nyert William Lori baltimore-i érsekkel szemben. Lori érseket, aki a püspöki konferencia életvédő bizottságának elnöke, a testület alelnökévé választották. A két elöljáró José H. Gomez Los Angeles-i érseket és Allen H. Vigneron detroiti érseket követi, akik három éven keresztül töltötték be tisztségüket.

Broglio érsek 1951-ben született Cleveland Heightsben, Ohio államban, 1977-ben szentelték pappá a clevelandi egyházmegyében, miután a Boston College-ban diplomázott ókori irodalomból, baccalaureatust szerzett teológiából és kánonjogból doktorált a Pápai Gergely Egyetemen Rómában. 1979-től 1983-ig a Pápai Egyházi Akadémián tanult. Mielőtt 2007-ben kinevezték az Egyesült Államok tábori érsekségének élére, a vatikáni diplomáciai testületben dolgozott és több ország nunciatúráján is szolgált. 1990 és 2001 között Angelo Sodano bíboros, vatikáni államtitkár kabinetfőnöke és a közép-amerikai ügyek intézője volt.

Broglio érsek többek között az USCCB Nemzetközi Igazságosság és Béke Bizottságának, valamint a kánonjogi ügyekkel és egyházirányítással foglalkozó bizottságának elnökeként szolgált, továbbá a 2013-as rendkívüli közgyűlés munkacsoportjának is tagja volt. Dolgozott a konferencia Házasságvédelmi és Egészségügyi Albizottságban is. Az amerikai püspöki konferencia új elnöke anyanyelve mellett folyékonyan beszél olaszul, spanyolul és franciául.

William Lori érsek a Kentucky állambeli Louisville-ben született 1951-ben, 1977-ben szentelték pappá a washingtoni főegyházmegyében. Teológiából doktorátussal is rendelkezik. 2012-ben XVI. Benedek pápa nevezte ki a baltimore-i érsekség élére, miután 1995–2001 között Washingtonban segédpüspökként, majd 2001–2012 között a Connecticut állambeli Bridgeport püspökeként szolgált. Korábban ő volt a püspöki kar hitvédelmi bizottságának és a vallásszabadsággal foglalkozó ad hoc bizottságának az elnöke.

2002-ben Lori érseket kinevezték a püspöki kar szexuális visszaélésekkel foglalkozó ad hoc bizottságába, és jelentős szerepe volt a gyermekek és fiatalok védelméről szóló, mérföldkőnek számító charta megfogalmazásában. 2021 őszén kezdte meg hároméves ciklusát a püspöki testület életvédő bizottságának elnökeként. 2005 óta a Kolumbusz Lovagok főkáplánja, akinek feladata a rend 1,8 millió tagjának és családjaiknak lelkipásztori ellátása.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria