Új püspöke van a tajnani egyházmegyének Tajvanon

Kitekintő – 2020. november 18., szerda | 9:43

Ferenc pápa november 14-én, szombaton elfogadta Bosco Lin Csi-nan tainani püspök lemondását, és helyébe kinevezte megyéspüspöknek John Li Csuo-vang eddigi általános helynököt.

John Li Csuo-vang (Lee Juowang) kinevezett új tajnani püspök 1966. november 2-án született Tajvanon, nehéz anyagi helyzetben élő család kilencedik gyermekeként. Mivel szülei nem tudtak gondoskodni róla, egy katolikus család fogadta örökbe.

Papi pályára lépése után a szalézi rend helyi iskolájában tanult, majd a tajnani Szent X. Piusz-szemináriumban végezte filozófiai és teológiai tanulmányait. 1993. január 1-jén szentelték pappá.

Felszentelése után káplánként szolgált a püspöki székesegyházban, majd plébánosként a Jézus Szent Neve-plébánián. Ezt követően a római Urbaniana egyetemen szerzett dogmatika licenciátust. Visszatérve hazájába ismét több helyen szolgált plébánosként, majd püspöki irodaigazgató, utána általános helynök volt; emellett az ifjúságpasztoráció és a hivatástisztázás területén tevékenykedett.

*

A Magyarország harmadánál alig nagyobb szigetország lakossága húszmillió, ebből 500 ezer a katolikus hívők száma. A tajvani egyház hét egyházmegyéből áll. A helyi egyházi joghatóság 1514-ben jött létre, amikor még a funcsali egyházmegyéhez tartozott. 1576-ban hozták létre Makaón az első kínai egyházmegyét, mely akkor magába foglalta a tajvani és a kontinentális kínai keresztényeket is. A katolikusok a lakosság másfél-két százalékát alkotják. A tajvani katolikus egyház tartja fenn a Fu Jen (ejtsd: fu zsen – a szerk.) katolikus egyetemet. A tajnani egyházmegyéhez mintegy 7500 katolikus hívő tartozik.

Forrás: Vatikáni Rádió; AsiaNews

Fotó: Vatican News; AsiaNews

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria