Újabb összejövetelét tartotta a bíborosi tanács

Kitekintő – 2019. szeptember 22., vasárnap | 12:47

Szeptember 17. és 19. között tartotta szokásos negyedévenkénti összejövetelét a bíborosi tanács. Akárcsak június végén, ez alkalommal is a Római Kúria reformját szabályozó új apostoli konstitúcióról tárgyaltak.

A keddtől csütörtökig tartó eseményen jelen volt Pietro Parolin bíboros államtitkár, valamint Oscar Rodríguez Maradiaga, Reinhard Marx, Sean Patrick O’Malley, Giuseppe Bertello és Oswald Gracias bíborosok, illetve Marcello Semeraro püspök, a tanács titkára és Marco Mellino püspök, a tanács másodtitkára. A megbeszélések jelentős részén Ferenc pápa is részt vett.

A tervnek megfelelően a bíborosok tovább folytatták a Római Kúria reformját szabályozó Praedicate evangelium ideiglenes című, új apostoli konstitúció tervezetének újraolvasását a püspöki konferenciáktól, az egyes vatikáni dikasztérumoktól és az érintett intézményektől beérkezett módosító javaslatok felhasználásával. Az első újraolvasás befejeződött, jelenleg Ferenc pápa iránymutatásának megfelelően a közösség és a szinodalitás szempontjainak figyelembe vételével folytatódott a közös reflexió.

A tanácskozáson meghatározták a jövő évi ülésrendet is. Idei utolsó összejövetelét december 2–4. között tartja a bíborosi tanács.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria