Újra fellángolt az erőszak Mozambikban – Felgyújtották az Afrikai Miasszonyunk katolikus missziót

Kitekintő – 2024. február 20., kedd | 18:15

Felgyújtották és feldúlták február 12-én az Afrikai Miasszonyunk katolikus misszió épületét Mozambik északi részén. Ferenc pápa is felemelte a szavát, és imádságra szólított a vasárnap déli Angelust követően elmondott beszédében. A történtekről a Fides, az Evangelizációs Dikasztérium hírügynöksége adott hírt.

Az Iszlám Államhoz (ISIS) tartozó Ahl al-Sunnah wa al-Jamma’ah milíciához kötődő dzsihadisták támadásai megszaporodtak az észak-mozambiki Pemba tartományban. Az elmúlt napokban a tartományi fővárostól, Cabo Delgadótól és Pemba kikötővárosától mintegy 65 kilométerre északra fekvő, Quissanga nevű kis mozambiki halászfalut dzsihadisták támadták meg és foglalták el. A lakosok a támadók új módszeréről számoltak be. Az iszlamisták újabban nem megölik a civileket, hanem „megadóztatják” őket, hogy ezzel megváltsák az életüket és a tulajdonukat. Az iszlám vallásúakat arra bátorítják, hogy maradjanak a településeken, és meghívják őket péntekenként közös imádságra.

Február 12-én támadás érte a Chiúre körzetbeli Mazeze városát, ahol a dzsihadisták fontos infrastruktúrát, többek között a kórházat, a piacot és az Afrikai Miasszonyunk katolikus missziót felgyújtották és feldúlták. Erről Ferenc pápa is megemlékezett a február 18-i, vasárnap déli Mária-imádság utáni beszédében. A Szentatya 2019 szeptemberében apostoli látogatást tett a nehéz sorsú afrikai országban.

„A védtelen lakosság elleni erőszak, az infrastruktúra lerombolása és a bizonytalanság ismét elharapózott a mozambiki Cabo Delgado tartományban, ahol az elmúlt napokban felgyújtották az Afrikai Miasszonyunk katolikus missziót Mazezében.

Imádkozzunk, hogy a béke visszatérjen ebbe a meggyötört térségbe! Ne feledkezzünk meg a többi konfliktusról sem, melyek vérbe borítják az afrikai földrészt

és a világ számos részét: Európát, Palesztinát, Ukrajnát…” – hangsúlyozta a Szentatya.

A támadások újabb hulláma azután következett be, hogy a mozambiki hatóságok a ruandai csapatok és a Dél-afrikai Fejlesztési Közösség (SADC) katonai kontingensének segítségével 2023 végén megtörték a dzsihadista lázadást. A mozambiki hadsereg szerint december közepére Cabo Delgado tartomány mintegy 90 százalékában helyreállt a biztonság. Több független szakértő azonban arra figyelmeztetett, hogy a dzsihadisták még nem szenvedtek végleges vereséget – visszafogták akcióikat, és elvegyültek a civil lakosság körében, készen arra, hogy idővel újra lecsapjanak.

Az erőszak fellángolásának az nyitott utat, hogy megkezdődött a SADC katonai kontingens kivonása, amely 2025 júliusában fejeződik be,

miközben a francia Total vállalat újra fontolóra veszi a Ruvuma-medencében egy gázcseppfolyósító üzem építésére irányuló projektjének újraindítását, miután 2021 márciusában kénytelen volt leállítani a munkát, amikor a dzsihadisták elfoglalták Palma városát.

Mozambik, hivatalosan a Mozambiki Köztársaság (portugál: República de Moçambique) az Indiai-óceán partján fekvő délkelet-afrikai állam. Az ország egyetlen hivatalos nyelve a portugál, amelyet a népesség mintegy fele többnyire második nyelvként beszél. A közel 30 milliós lakosság túlnyomórészt bantukból áll.

A 801 590 km²-en elterülő afrikai állam a világ egyik legszegényebb és legfejletlenebb országa. 

2007-es becslés alapján a lakosság vallási megoszlása: római katolikus 28,4%, iszlám hitű 18%, keresztény cionista (zionist – afrikai független keresztény egyház) 15,5%, protestáns 12,2% egyéb: közel 7%, vallás nélküli vagy törzsi vallású: kb. 19%. A muszlim népesség főleg az ország északi részén lakik.

Forrás: Wikipédia

Forrás és fotó: Fides

Kuzmányi István/Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria