Vatikán: nem rendelték el a pápaválasztást megelőző szentmisét

Kitekintő – 2013. március 7., csütörtök | 17:26

Március 7-én, csütörtökön délelőtt a Bíborosi Kollégium megtartotta az ötödik általános kongregációt, amelyen 152 bíboros vett részt. A választó bíborosok közül már csak a vietnami Jean-Baptist Pham Minh Mân bíboros érkezését várják.

Federico Lombardi SJ, szentszéki szóvivő a szokásos sajtótájékoztatón megcáfolta a hírt, miszerint „a pápai szertartásmesterek hétfő délutánra előjegyeztették a vatikáni bazilikában a pápaválasztást megelőző, latinul a pro eligendo Pontifice misét. Marini prelátus, a pápai szertartásmester Lombardi kérdésére válaszolva megerősítette, hogy semmiféle előjegyzés nem történt és különben sem a pápai szertartásmester feladata ennek a misének az előjegyzése. A bíborosok döntenek az időpontról, amelyet azután nyilvánosan közzétesznek. Ezekben a napokban minden pap bemutathat pro eligendo Pontifice misét, imádkozva a Szentlélek segítségéért. Tehát ez a mise még nem jelenti a konklávé megkezdését.

Csütörtökön újabb három bíborost választottak ki sorsolás útján a camerlengo bíboros asszisztensének: a püspöki rendből Béchara Raï libanoni maronita pátriárkára esett a választás, a presbiteri rendet Laurent Monsengwo Pasinya kongói, míg a diakónusi rendet Velasio De Paolis olasz bíboros képviseli. Az új asszisztensek is három napig végzik szolgálatukat, az elnöki asztalnál foglalnak helyet.

Hugo Chavez venezuelai elnök halálával kapcsolatban a szentszéki szóvivő elmondta: csütörtökön délelőtt Angelo Sodano, a Bíborosi Kollégium dékánja a kollégium nevében részvéttáviratot küldött Nicolas Maduro ideiglenes köztársasági elnöknek.

Március 7-én délelőtt összesen 16 felszólalás hangzott el: az első három felszólaló Versaldi, Calcagno és Bertello bíborosok voltak, akik a Szentszék gazdasági és vagyoni helyzetéről számoltak be. A Pastor bonus apostoli konstitúció 171. pontjának második paragrafusa ugyanis előírja: a camerlengo a sede vacante idején intézkedjen afelől, hogy a bíborosokat megfelelő módon tájékoztassák a Szentszék vagyoni és gazdasági helyzetéről.

A további fontos témák a következők voltak: evangelizáció, az egyház elkötelezettsége napjaink világában, a Római Kúria dikasztériumai, kapcsolatok a helyi egyházak püspökségeivel, ökumenikus párbeszéd, karitatív tevékenység, a szegények megsegítése.

A sajtótájékoztatón levetítették a Vatikáni Televíziós Központ által készített videó felvételeket, amelyek a Sixtus-kápolnában folyamatban lévő munkákba nyújtanak betekintést: ezeken látható volt többek között az üvegablakok besötétítése valamint a kályhák csövének behelyezése. A kápolna padlózatát is új burkolattal fedik be a konklávé idejére. A kerek kályhában a szavazócédulákat a négyszögletesben pedig a füstképző anyagokat égetik el.

Vatikáni Rádió/Magyar Kurír