Vincent Nichols bíboros: Összetört szívvel és csodálattal tekintünk II. Erzsébetre

Kitekintő – 2022. szeptember 9., péntek | 10:26

Szeptember 8-án elhunyt II. Erzsébet királynő, az Egyesült Királyság uralkodója. A királynőt életének 97., uralkodásának 71. esztendejében érte a halál nyári rezidenciáján, a skóciai Balmoral kastélyában. Vincent Nichols bíboros, Westminster érseke, az angliai és walesi katolikus püspöki konferencia elnöke kegyelettel emlékezik meg a királynőről közleményében, melynek magyar fordítását közreadjuk.

„Mindannyiuk előtt fogadom, hogy egész életemet, legyen az akármilyen hosszú vagy rövid, a nép szolgálatának szentelem” – mondta Erzsébet hercegnő a 21. születésnapján, 1947. április 21-én.

Most, 75 évvel később, összetört a szívünk a halála miatti veszteségünkben, ugyanakkor tele vagyunk csodálattal, hogy milyen hűségesen betartotta ezt a fogadalmát.

Még bánatomban is, melyben osztozom oly sokakkal szerte a világon, hatalmas hálát érzek azért az ajándékért, melyet II. Erzsébet királynő élete jelentett a világ számára.

Most azért imádkozunk, hogy Őfelsége lelke nyugalomra leljen. Tesszük ezt meggyőződéssel, mert élete és tevékenysége minden napját a keresztény hit jellemezte.

„Meggyőződéseink sokunk számára alapvető fontosságúak. Számomra Krisztus tanításai és saját személyes felelősségem Isten előtt az, ami egy olyan keretet biztosít, amelyben megpróbálom életemet vezetni. Mint sokan közületek, én is Krisztus szavaiból és példájából merítettem vigaszt a nehéz időkben” – mondta millenniumi karácsonyi beszédében a királynő.

Ez a hit, melyet oly gyakran és oly sokatmondóan hirdetett nyilvános beszédeiben, számomra  – és biztos vagyok benne, hogy sokunk számára – inspiráció volt. A bölcsesség, a stabilitás és a szolgálat, melyet ő következetesen megtestesített, gyakran szélsőségesen rendkívüli körülmények között, hitének ragyogó öröksége és tanúsága.

Imádkozunk azért, hogy immár Isten irgalmas jelenlétébe kerüljön és ott újra együtt legyen szeretett Fülöp hercegével. Ez hitünk ígérete és nagy vigaszunk.

II. Erzsébet királynő mindig ragyogó fény marad történelmünkben. Nyugodjon most békében. Imádkozunk Őfelségéért, a királyért, ahogy átveszi új hivatalát, miközben édesanyját gyászolja. Isten óvja a királyt.

Fordította: Kuzmányiné Nyeste Gabriella

Forrás és fotó: CBCEW (Angliai és Walesi Püspöki Konferencia)

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria