XVI. Benedek minden idők legidősebb pápája

Kitekintő – 2020. szeptember 22., kedd | 18:33

Szeptember 4-én az emeritus pápa egy nappal túllépte azt a kort, amelyet az eddig leghosszabb életű XIII. Leó pápa – aki 93 évet, négy hónapot és három napot élt – megért.

„Benedek nem hatalmon lévő pápa, mint Leó volt életének utolsó napjáig, mert 2013. február 11-én elhagyta a pápai széket. A személyes adat azonban ugyanúgy jelentős: nyugodt időskort kívánunk neki, és hosszú imádságos életet az Egyház szolgálatában” – írta a Famiglia Cristiana olasz katolikus hetilapban Giovanni Sale SJ, aki a legújabb kori egyháztörténet docense a Pápai Gergely Egyetemen.

Leó és Benedek pápákon kívül a leghosszabb kort megélt egyházfők voltak: II. János Pál, aki 85; XII. Piusz és XIII. János, akik 82; VI. Pál, aki 80 évet élt, Ferenc pápa pedig már a 84. életéve felé tart. A 20. század egyházfői közül sokan fizikailag és lelkileg is nagyon erősek voltak. És itt van egy másik jelenség, a pápák életszentsége. Talán vannak vallásos emberek, akiknek ez a kifejezés kissé szentségtörőnek tűnik, valójában azonban egy modern kori jelenségről van szó. A középkorban nem volt szokatlan, hogy a végítélet hatalmas freskóin a keresztény Európa templomaiban szerzetesek, püspökök és pápák is voltak a pokolban szenvedők között.”

A Famiglia Cristiana szerint azt már nehezebb megmondani, ki volt a legfiatalabb pápa. A címért hárman is versengenek, mindannyian a 10–11. században éltek, és 20 éves koruk táján választották meg őket: XI. János, XII. János és IX. Benedek.

Forrás: Famigliacristiana

Fotó: Vatican News; Wikipedia

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria