A Kett-módszerről tartottak továbbképzést Nagyváradon

Külhoni – 2015. december 16., szerda | 14:51

A neves németországi valláspedagógus, Franz Kett és csehországi munkatársa, Cyril Tomáš Havel pater tartott továbbképzést hitoktatók és óvodai, illetve alsó tagozaton tanító pedagógusok részére Nagyváradon december 11–13. között.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Az egységes értelemorientált pedagógia – vagy sokak által csak Kett-módszer – néven ismert módszertani út közelebbi megismerése helyszínét a Posticum spirituális és kulturális központ adta.

A Nagyváradi Római Katolikus Püspökség Egyházmegyei Katekétikai Központja által szervezett továbbképző során tartott nyolc foglalkozás alkalmával a programvezetők a gyermekek szellemi és lelki fejlesztését célzó didaktikai megoldások bemutatásán túl a résztvevők lelki élményekhez juttatását is szem előtt tartották. Ilyen módon a pedagógusok és papok kisebb lelkigyakorlatként élték meg az együtt töltött minőségi időt.

Az eszközökre különös hangsúlyt fektető, ám az egész embert/gyermeket megszólító és aktivizáló pedagógiai út lehetőséget kínál a vallásoktatás spirituális szempontok szerinti megújítására, s ennél fogva (is) jó segítség a mai kor kihívásaira választ kereső hittanárok (és nemcsak hittanárok) számára.

A nagyváradi továbbképző keretében tartott szentmisék és közös imák tovább segítették a program résztvevőinek lelki töltekezését, a szabad percek pedig a pedagógiai munka tapasztalatainak megosztására kínáltak lehetőséget. A program során didaktikai könyveket is ismertettek, melyeket a Kett-módszer alkalmazásához szükséges eszközökkel együtt meg is lehetett vásárolni a helyszínen.

A négy romániai magyar, valamint a Pécsi Egyházmegyéből érkezett katolikus és néhány református hittanár szombat este részt vett a bazilika előtti téren felállított adventi koszorú harmadik gyetyájának meggyújtása alkalmából szervezett ünnepi programon, majd megtekintette a templom emeleti részén berendezett egyházművészeti kiállítást és a püspöki palota dísztermét. Az érdeklődők a Háló egyesület tagjai által tartott „adventi időutazáson” is részt vehettek.

Forrás és fotó: Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria