A közösségbe tartozás öröm – A szatmári egyházmegye ifjúsági csoportvezetői találkoztak

Külhoni – 2018. április 12., csütörtök | 9:46

Erdődhegyen április 6. és 8. között tartották a Szatmári Egyházmegyei Ifjúsági Iroda által egybefogott plébániai ifjúsági csoportvezetők szokásos tavaszi találkozóját, amelyen harmincegy plébánia hatvankilenc fiatalja vett részt.

A fiataloknak igényük, hogy tartozzanak valahova, ahol társaikkal együtt tehetnek valami jót, valami fontosat, s ez a virtuális kapcsolati hálók korában még égetőbbé vált – állapították meg a tavaszi csoportvezető-képzőn.

A képzésen részt vevő fiatalok száma a szervezők számára örömteli módon növekvő tendenciát mutat, a pénteki napon huszonhét új tagot köszönthettek a régiek, és beszélgethettek közösen a csoportvezetés szépségéről és felelősségéről. A jelenlévők ugyanis amellett, hogy a saját plébániai közösségükben foglalkoznak a gyermekekkel és fiatalokkal, az egyházmegyei irodával is tartják a kapcsolatot és bekapcsolódnak annak rendezvényeibe, segítik a referensek munkáját.

A hétvégén jelen lévő fiatalok a korosztályuk többi tagjával való foglalkozásokban pótolhatatlanok, a csoportvezetésben ugyanakkor mindig számíthatnak önmagukon túl társaikra és a csoport jóindulatára is. Miután szombaton elkészítették a nyári, nagyszokondi gyerektáborok beosztását, ötleteltek annak tematikájáról, vasárnap szentmisén vettek részt, előre tekintettek a közelgő egyházmegyei ifjúsági találkozóra, illetve az Országos Katolikus Ifjúsági Találkozóra.

Ám volt idő sok beszélgetésre is, ami a fiataloknak lehetőséget adott a gondolataik megfogalmazására és kimondására, a referenseknek pedig annak megértésére, hogy min mennek a fiatalok keresztül, mi foglalkoztatja őket, mik a gondjaik és igényeik. Így a csoportvezetők hangsúlyozták, valós igény mutatkozik esetükben és társaik esetében is az élő, valós közösségekre, ahol elfogadják őket, számítanak rájuk, feladatot kapnak, ezt felszabadult környezetben elvégezhetik, és látják közösen kitűzött céljaik hasznos megvalósulását.

Különösen érvényes ez a jelenben, a virtuális kapcsolati hálók korában, ahol a felszínesség, az irónia és a kritika dívik. Ezzel szemben az egyházi közösségben a közös pontokat erősítik, és az imák, szentmisék által is a szeretetélmény mélyül.

Az egyházmegyei ifjúsági csoportvezetőknek idén lesz bőven tennivalójuk hiszen a hagyományos, nagy résztvevőszámú egyházmegyei ifjúsági találkozón és táboron kívül az Országos Katolikus Ifjúsági Találkozót is a Szatmári Római Katolikus Egyházmegyében rendezik.

Forrás: Szatmári Római Katolikus Egyházmegye

Fotó: Gönczy Tamás

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria