A temesvári karitász kapta az egyik autót, amivel a pápa a romániai látogatása alatt utazott

Külhoni – 2019. szeptember 30., hétfő | 16:27

Ferenc pápa kérésére a temesvári egyházmegyei karitász kapta azt a sötétkék színű SCV-1 (Status Civitatis Vaticanae) rendszámmal ellátott Dacia Logan személygépkocsit, amellyel romániai látogatása során a repülőtérről a bukaresti elnöki palotába utazott. A gépkocsi megáldására szeptember 24-én Temesváron, az Isteni Irgalmasság Háza hospice- és palliatív ellátást nyújtó központban került sor.

Az intézmény udvarára parkolt személygépkocsi ezúttal már nem az SCV-1 jelzést, hanem a B 101 VPP rendszámot viseli, amely a „Vivat Papam” („Éljen a pápa!”) rövidítése, oldalán pedig a „Ferenc pápa adománya a Temesvári Caritas Szervezetnek” felirat olvasható. Az autó megáldásának szertartását Pál József Csaba megyéspüspök vezette.

A hospice-központ udvarán Dirschl Johann általános helynök, az egyházmegyei karitász igazgatója üdvözölte a jelenlévőket, és örömét és köszönetét fejezte ki ezért az értékes ajándékért.

A temesvári megyéspüspök beszédében így fogalmazott: „Ez a gépkocsi Isten ajándéka, mint ahogy Szentatyánk, Ferenc pápa is ajándék és Isten szeretetének közvetítője a számunkra. Kérjük Isten áldását erre az autóra, és mindazokra, akik használják.”

Az ajándékozással kapcsolatban tartott sajtótájékoztatón újságírói kérdésre Pál József Csaba megyéspüspök elmondta: a Szentatyát a temesvári egyházmegyébe, a máriaradnai kegytemplomba is sok szeretettel hívták és várták, ám a szoros program, valamint a pápa idős kora nem tette lehetővé ezt a látogatást. Hasonlóan a Kolozsvár-Szamosújvári Görögkatolikus Egyházmegye is meghívta Ferenc pápát, de oda sem tudott ellátogatni. Így a Szentatya úgy döntött, hogy ez a két egyházmegye kapjon egy-egy olyan személygépkocsit, amellyel romániai látogatása során utazott. Egyetlen feltétel volt csupán: a két autót a rászorulók megsegítése érdekében használják.

Herbert Grün, a temesvári egyházmegyei karitász ügyvezető igazgatója úgy fogalmazott: rendkívüli megtiszteltetés a számukra, hogy ilyen adományban részesültek, ugyanakkor ez az autó jelkép is, amely arra buzdít, hogy a Szentatya szerénységére emlékezve végezzék a munkájukat.

A hospice- és palliatív ellátást nyújtó központ vezetője, Sávia Lukáčová nővér újságírói kérdésre elmondta, hogy a személygépkocsit részben a betegek szállítására, részben pedig adminisztrációs ügyek intézésére használják majd.

A Ferenc pápa erdélyi látogatásáról szóló cikkeinket ITT találja.

Forrás és fotó: Temesvári Római Katolikus Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria