Az I. világháború áldozataira emlékeztek Nagybecskereken

Külhoni – 2021. szeptember 27., hétfő | 12:21

Az I. világháború katonai áldozatainak emlékére állítottak, illetve áldottak meg emléktáblákat szeptember 21-én Nagybecskereken, a római katolikus temetőben.

Az új emléktáblákat annak a 2019 őszén felújított korpuszos keresztnek a közelében állították fel, „amely hosszú évtizedeken át csendes és egyedüli mementóként dacolt az enyészettel. A kényszerű elhallgattatással. Az elemekkel. A hajdani, a 20. század hatvanas éveinek derekán felszámolt és »újraterveztetett« helyi katonatemetői parcella peremén” – olvasható az egyházmegye honlapján.

Az emléktáblákat, melyek elkészíttetését a magyar kormány támogatta, Masa Tamás nagybecskereki plébános és Halász Dániel maradéki tiszteletes áldották meg. A gondosan felvésett nevek felkutatása Csömöre Zoltán nagykikindai történész érdeme.

A korpuszos keresztet annak idején a visegrádi Szent György Lovagrend Bánáti Priorátusa állíttatta, az azóta észak-bánáti priorrá kinevezett lovag Dulka Andor nyugalmazott beodrai történelemtanár és segítői közreműködésével.

Forrás: Nagybecskereki Egyházmegye

Fotó: Martinek Imre

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria