A program célja az volt, hogy a résztvevők megismerjék a „Biblia-kóstoló” szervezésének módját. A workshop Benedek Ramóna hitoktató szervezésében, illetve a Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye és a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége (RMPSZ) támogatásával valósult meg.
A foglalkozást a Pécsről érkezett Sipos Edit hittan–történelem szakos tanár, Franz Kett-pedagógus vezette, a program célja pedig az volt, hogy a résztvevők megismerjék egy hasonló kóstoló szervezésének és lebonyolításának lépéseit, tartalmát, módszereit, eszköztárát. Sipos Edit azt nyilatkozta: olyan ételeket raktak ki az asztalokra, amelyekről vagy régészeti kutatások, vagy pedig a Szentírás alapján tudják, hogy Jézus korában fogyasztották az emberek, sőt, azt feltételezik, hogy Jézus maga is evett ilyenekből. A recepteket úgy állították össze, hogy a lehető legegyszerűbb főzési vagy sütési eljárással készülhessenek el, és arra kérték a résztvevőket, hogy először nézzék, szagolják meg a hozzávalókat, és a már elkészült ételeket bátran kóstolják meg.
Megjegyezte: minden évszak terményeiből, termékeiből válogattak; ez a bőség nem volt jellemző az ókorban, vagy csak a gazdagabbak engedhették meg maguknak azt, hogy hosszú ideig tároljanak magas minőségben ételeket. Azonban húst nem tettek ki, ezért a megjelenített asztal nem is a leggazdagabbak étrendjét tükrözte.
Ami hétköznapivá tette az asztalt, az az, hogy voltak rajta lencse-, bab- és hagymafélék, tejtermékek és fűszernövények. Gyümölcsből amúgy az ókorban kevesebbet fogyasztottak, mint gondolnánk, de azért szerepelt a workshopon alma, körte, citrusfélék, füge, szilva, datolya. A kutatások szerint egyébként az ókori emberek gyakran főzés nélkül, nyersen fogyasztották az ételeket – magyarázta Sipos Edit.
Szöveg: Ciucur-Losonczi Antonius
Forrás: Romkat.ro / Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye
Fotó: Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye Facebook-oldala
Magyar Kurír
Kapcsolódó fotógaléria