Cserháti Ferenc püspök látogatást tett a Csehországban élő magyar közösségeknél

Külhoni – 2021. október 25., hétfő | 14:46

Cserháti Ferenc, a külföldi magyarok lelkipásztori ellátásával megbízott esztergom-budapesti segédpüspök Balga Zoltán prágai magyar plébános meghívásra két napot töltött a Csehországban élő magyar hívekkel október 23–24-én. Látogatása során felkereste a brünni, valamint a prágai közösséget, ahol a bérmálás szentségében részesítette az arra felkészített jelölteket.

A hétvége során a zenei szolgálatot mindkét városban az ipolybalogi Szent Korona kórus látta el.

Az 1956-os forradalom nemzeti ünnepén a brünni Szent Mihály-templomban bemutatott szentmisén Cserháti Ferenc püspök emlékeztette a jelenlévőket, hogy a világegyház ezen a napon Kapisztrán Szent Jánosra emlékezik, aki a magyar függetlenségért és a hit védelméért a pogánysággal szemben kelt síkra: „Életét áldozta népünk védelmében, hitünk és hazánk szabadságáért.”

A szentmise végén a Szent Korona kórus adott hangversenyt.

Másnap, október 24-én a prágai Szent Henrik és Kunigunda-templomban gyűltek össze a helyi és Prága környéki hívek, hogy együtt ünnepeljék szentmise keretében a bérmálás szertartását, melyre hosszú felkészülés és várakozás után került sor.

A szentmise bevezetőjében Balga Zoltán plébános köszöntötte Cserháti Ferenc püspököt, és megköszönte, hogy az út nehézségeit vállalva jelenlétével erősíti az itt élők hitét.

Beszédében a plébános bemutatta a bérmálásra készülőket, illetve megemlékezett az ide vezető útról is. „Egy nagyon nehéz időszak, nehéz évek vannak mögöttünk“ – utalt a világjárványra és annak sokszor embert próbáló következményeire, „ugyanakkor a jelen lévő bérmálkozásra készülők a bizonyítékai annak, hogy az Egyház élni és fejlődni akar“ – tette hozzá.

Cserháti Ferenc püspök válaszában örömének adott hangot, hogy immár harmadjára lehet a prágai magyar hívek körében, és hálát adott azért, hogy a Szentlélek kiáradását kérheti a felkészült bérmálkozókra.

Szentbeszédében emlékeztette a nagy számban megjelent híveket, hogy a bérmálás az apostolok által ránk hagyott szertartás szerint kézrátétellel és imával történik napjainkban is, valamint arra, milyen sok kegyelmet kapunk Istentől a Szentlelken keresztül. Ez azonban nem teljesedhet ki kikényszerítés, csupán az ember beleegyezése, személyes együttműködése révén. „A Lélek működik mindenütt, ahol az emberek elfogadják Isten országának alkotmányos rendjét, azaz Isten parancsait, és készségesen együttműködnek vele, ki-ki képességeinek megfelelően.“

A szentmise végén a bérmálkozók megköszönték a püspök buzdító szavait, illetve azt, hogy eljött közéjük és a szentségben részesítette őket.

Az ünneplés a plébánia közösségi termében agapéval folytatódott.

Szöveg: Veres Gergő

Forrás és fotó: Prágai Magyar Katolikus Plébánia

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria