Erdély templomaiban is egyre népszerűbbek a „digitális perselyek”

Külhoni – 2023. augusztus 28., hétfő | 11:27

Digitális perselyeknél is lehet pénzadományt hagyni az egyház számára több erdélyi római katolikus templomban – tájékoztatta az MTI-t augusztus 23-án Veres Stelian, a Gyulafehérvári Római Katolikus Főegyházmegye gazdasági igazgatója.

Elsőként a gyulafehérvári székesegyházban vezették be, hogy bankkártyával adományozhassanak a hívek, majd a kolozsvári, főtéri Szent Mihály-templomban, illetve a piarista és ferences templomban is elérhetővé tették a digitális perselyeket.

Mára a csíksomlyói kegytemplomban, a brassói ferences templomban és a Székelyudvarhely melletti Máréfalva római katolikus templomában is megteremtették az új adományozási lehetőséget. A csíksomlyói kegyhelyen a pünkösdi búcsú előtt szerelték fel a különleges perselyt.

Veres Stelian szerint mivel még újdonságnak számít, elsősorban a fiatalok választják a bankkártyával való adományozást. „Mindenképp pozitív módon fogadták a hívek. Gyulafehérváron sokszor még az idegen zarándokok is rácsodálkoznak, hogy milyen jó dolog” – mondta a gyulafehérvári főegyházmegyi gazdasági igazgató, hozzátéve, hogy a visszajelzések szerint külföldön nincs sok ilyen lehetőség.

A gazdasági igazgató hangsúlyozta, hogy az érsekség nem kötelezi a plébániákat ilyen „perselyek” felszerelésére, csupán ajánlja a lehetőséget, ha élni kívánnak vele. Az érsekség köti meg a szerződést a bankkal, szerelteti fel a bankkártyás fizetést lehetővé tevő készüléket. A POS-terminál többnyire a templomok bejáratánál kap helyet. A hívek kiválaszthatják, hogy mekkora összeget – 5, 10 vagy 50 lejt (körülbelül 380, 760, 3800 forint – a szerk.) – kívánnak adományozni, majd odaérintik a bankkártyájukat a készülékhez.

A Romkat.ro egyházi portálon közzétett indoklás szerint az érsekség a digitális perselyek felszerelésével igazodni kíván ahhoz a trendhez, hogy ma már egyre kevesebb embernél van készpénz. Az ismertetőben hangsúlyozzák, hogy az egyház szerint a technika „nem ördögtől való”, ám Jézus Krisztus követésében csupán eszköz, és nem cél.

Forrás: MTI

Fotó: Gyulafehérvári Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria