Európai uniós támogatással bővíti a házigondozást a nagyváradi egyházmegyei karitász

Külhoni – 2020. február 19., szerda | 16:47

A Katolikus Karitász (Caritas Catolica) otthoni beteggondozói programjának fejlesztését célzó, három évre tervezett projekt nyitókonferenciáját február 13-án tartották Nagyváradon.

Az európai uniós finanszírozású projekt keretében száznyolcvan 65 évnél idősebb személlyel bővítik a karitász által ellátott betegek számát. A kedvezményezettek ingyenesen részesülnek gondozásban a projekt időtartama alatt. A segélyszervezet az Európai Szociális Alapból nyert támogatást a fejlesztésre, a Humán Tőke Operatív Program (POCU) keretében.

A nyitókonferencián jelen voltak a szolgáltatásban részt vevő önkormányzatok képviselői Margittáról, Nagyváradról, Fugyivásárhelyről, Szalacsról és Székelyhídról, valamint a Bihar Megyei Szociális Kifizetési és Felügyelőségi Ügynökség (AJPIS), a Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatóság (DGASPC) képviselői, a Nagyváradi Egyházmegye elöljárói és a karitászmunkatársak is.

Az egybegyűlteket Rajna József, a Katolikus Karitász helyi igazgatója köszöntötte, majd emlékeztette őket arra, hogy a segélyszervezet létrejöttének harmincadik évfordulóját ünnepli, és szociális tevékenységének egyik alappillére az otthoni beteggondozás, amely 1997 óta működik a szervezet keretében.

Böcskei László nagyváradi megyéspüspök a konferencián elmondta, a karitász azt a missziót teljesíti, amely minden keresztény ember számára kötelező: felebarátunk szolgálata, az elesettek, a kirekesztettek, a szenvedők felkarolása. Az idős személyek kétszeres segítséget kapnak a karitász munkatársaitól: egyrészt egészségügyi ellátást, másrészt emberi odafigyelést, ami éppolyan fontos – hangsúlyozta a püspök.

Az otthoni beteggondozói program fejlesztését célzó tervezet részleteit Nagy Hortenzia projektmenedzser ismertette. Mint mondta, a program általános célkitűzése, hogy javítson az összetett gondozást igénylő idős személyek életkörülményein. Az európai uniós finanszírozás hatalmas segítséget nyújt ezen a téren, hiszen támogatást biztosít a fenntartási költségekre (beleértve a személyzet fizetését és a felhasznált anyagokat), valamint a tényleges ápolásra, s ennek köszönhetően a szolgáltatás a betegek számára ingyenes.

A projekt fő célcsoportja az a Bihar megyében élő száznyolcvan 65 év fölötti ember, akik egészségügyi okok miatt segítségre szorulnak. A projekt keretében mindnyájan otthoni ápolásban részesülnek; illetve tizenöt karitászalkalmazott idősgondozói szakképesítést szerez meg.

A program támogatást biztosít egy számítógépes rendszer megvásárlásához is. A karitász alkalmazottai ennek segítségével digitálisan tölthetik ki a betegek kezelésével kapcsolatos dokumentumokat, ezáltal csökken a papírfelhasználás.

Tóth Andrea szakreferens, a karitász otthoni beteggondozói központjának koordinátora bemutatta a projekt további részleteit. Az egészségügyi személyzet többek között a következő szolgáltatásokat végzi majd a betegek otthonában: vérnyomásmérés, vércukorszintmérés, gyógyszeradagolás, injekciók beadása, sebellátás, felfekvések kezelése, másodlagos megbetegedések megelőzése, vérvétel, laborvizsgálatok. Emellett a szakemberek az alapápolásban is segítséget nyújtanak (mosdatás, fürdetés, haj- és körömápolás), intézik a számlabefizetést, bevásárlást, a gyógyszerek beszerzését, a hozzátartozók bevezetését az otthoni ápolásba stb.

A nyitókonferencia püspöki áldással zárult, majd szerény szeretetvendégség következett.

Az otthoni beteggondozásról, valamint a projektről további tájékoztatást lehet kérni a +40(0)259/470-013 telefonszámon, vagy személyesen Nagyváradon, a Spartacus utca 31/A szám alatt, hétköznaponként 8–16 óra között.

Forrás és fotó: Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria