Felállították a pápalátogatásra készített óriási székelykaput

Külhoni – 2019. május 28., kedd | 8:01

Május 27-én, hétfő délután felállították azt a nagy méretű székelykaput, amely Ferenc pápa látogatásának tiszteletére készült el Zeteváralján a Vámszer Géza Művészeti Népiskola alkotói műhelyében.

A kapu a pápai szentmise helyszíne közelében fogadja június elsején a Szentatyát, valamint a Csíksomlyóra érkező zarándokokat. 

A székelykaput az alkotók jelenlétében és közreműködésével többórás munkával állították a helyére a csíksomlyói hegynyeregben. A monumentális alkotás szerkezetében, arányaiban és motívumvilágában követi a hagyományos székelykapukat, „csak jóval nagyobb” – fogalmazott a Maszol.ro erdélyi magyar portál érdeklődésére András Lajos fafaragó mester, aki munkatársaival együtt a székelykaput készítette.

„Mi koordináltuk a kapu készítését, de ugyanúgy a diákok munkája is benne van” – mondta a szakember. Elmondta: a kapu megszámlálhatatlan munkaórában, éjjel-nappal, esőben, napsütésben megfeszített munkával készült el. A nyolc méternél szélesebb és csaknem öt és fél méter magas székelykapu központi felirata: „Őseidnek szent hitéhez, nemzetednek gyökeréhez, testvér, ne légy hűtlen soha!”

A hagyományos motívumokkal díszített kapun megtalálhatóak a székelység ősi szimbólumai, a nap, a hold, az életfa, rozetták, virágok. A most felállított alkotás a napokban nyeri el végső formáját, amikor helyére kerül a gyalogkapu fölötti úgynevezett kaputükör és a teljes felületet kezelik.

Forrás és fotó: Maszol.ro

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria