Huszonöt éve szentelték püspökké a munkácsi egyházmegye főpásztorát, Majnek Antalt

Külhoni – 2021. január 7., csütörtök | 13:16

A Munkácsi Római Katolikus Egyházmegye főpásztorát, Majnek Antalt 25 évvel ezelőtt, január 6-án szentelte püspökké Rómában II. János Pál pápa.

Az egyházmegye honlapján így köszöntötték a főpásztort a jubileum alkalmából: „Köszönjük a szent pápának ezt a kinevezést, és hogy ő maga szentelte fel az új kárpátaljai püspököt. Köszönetet mondunk Antal püspök atyának is hűséges és áldozatos szolgálatáért, hogy radikálisan és egészen átadja magát arra a feladatra, melyre az Úristen hívta el őt, és mindent háttérbe tud helyezni azért, hogy a hívek üdvösségét szolgálja. Sok erőt, kitartást, örömöt kívánunk neki a továbbiakban is, és imádságainkkal kísérjük további püspöki szolgálatát. Isten éltesse sokáig!”

*

II. János Pál pápa 1995. december 9-én febianai címzetes püspökké, a Kárpátaljai Apostoli Kormányzóság segédpüspökévé nevezte ki Majnek Antalt, december 17-től pedig ő lett az általános helynök. Püspökké szentelésére Rómában került sor 1996. január 6-án, amit II. János Pál végzett. 1997. október 7-én a pápa Majnek Antal püspököt nevezte ki a Kárpátaljai Apostoli Kormányzóság ordináriusává.

A Munkácsi Római Katolikus Egyházmegye 2002-ben jött létre; Majnek Antalt 2002. március 27-én nevezte ki a pápa az egyházmegye első megyéspüspökévé. Ünnepi beiktatására 2002. szeptember 27-én került sor a munkácsi Tours-i Szent Márton-székesegyházban.

Forrás és fotó: Munkácsi Római Katolikus Egyházmegye

Videó: TV21 Ungvár

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria