Készítsd a szív fészkét! – Kiállították a nagyváradi betlehemkészítő pályázat alkotásait

Külhoni – 2020. december 22., kedd | 10:02

A nagyváradi székesegyház Szent Család-oltáránál állították ki azt a 27 alkotást, amelyet családok készítettek a „Szállást adunk a Szent Családnak!” betlehemkészítő pályázatra. December 27-ig, Szent Család vasárnapjáig csodálhatják meg a székesegyházba betérők a betlehemeket.

Olyan szempontokat kellett figyelembe venniük az alkotóknak, mint hogy kizárólag természetes anyagokból készítsék el az alkotásukat; Jézus, Mária és József alakjai jelenjenek meg benne (a többi szereplőt az alkotókra bízták); valamint hogy valóban együtt alkosson a család.

Élő adásban közvetítették a pályázat „kiértékelését” a Nagyváradi Egyházmegye Facebook-oldalán december 17-én az esti szentmise után. Öttagú zsűri pontozása alapján 26+1 „győztest” hirdettek: a váradi Perei család alkotása kapta a legtöbb pontszámot az anyaghasználat, kreativitás és igényesség szempontjait figyelembe véve.

Minden alkotásról fotóalbum található az egyházmegye közösségi oldalán, ahol december 20-án éjfélig egy „gombnyomással” bárki kifejezhette tetszését: a másik különdíj a legtöbb kedvelést „begyűjtő” alkotást illeti majd.

Böcskei László megyéspüspök az eredményhirdetés közvetítése során személyesen mondott köszönetet a kezdeményezésben részt vevő családoknak, melyek az egyházmegye különböző plébániáiról küldték el betlehemeiket, amelyek később visszakerülnek majd otthonaikba. Joyce Rupp amerikai írónő Fogódzók című könyvéből vett gondolatokkal zárta az estét a főpásztor, amelyek a betlehemek látványával összhangban „arra ösztönöznek és hívnak bennünket, hogy tovább cselekedjünk” a készület útján.

Befogadó fészek

fészek: kerek, melegséggel teli,
puhaság a befogadó középpontban,
a föld jóságának piciny köre,
távoli sarkakból áramló,
darabról darabra türelemmel összerakott
és otthonná vájt.

fészkek: az élet kincsére váró,
egyszerű, gyengéd tartózkodási helyek,
amelyekből végül dal fog visszhangzani
és a szabadság utat enged a repüléshez.

készítsd a szív fészkét!
tapaszd be az összetört részeket!
helyezz puhaságot a közepébe!
ülj le és melegítsd imával a helyet!
adj tartózkodási helyet Krisztusnak!

Forrás: Serbán Mária/Romkat.ro

Fotó: Romkat.ro

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria