Kisbuszt adományozott a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia egy kárpátaljai iskolának

Külhoni – 2022. november 11., péntek | 15:49

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) évek óta támogatja a kárpátaljai magyarság oktatásában, nevelésében meghatározó szerepet betöltő karácsfalvai Sztojka Sándor Görögkatolikus Líceumot. Az MKPK korábban már adományozott egy járművet az intézménynek, november 11-én pedig egy újabb kisbuszt kapott a középiskola.

Már a háború kitörése előtt is nehéz helyzetben volt az iskola, hiszen diákjainak jelentős része messzebbről érkezik az intézménybe, és a tömegközlekedés hiányosságai miatt számos diák nem tudja önállóan megoldani, hogy iskolába járhasson.

Az intézmény jelenleg 68 tanulójának szállításáról gondoskodik nap mint nap. Ezek az utazások három fő irányból valósulnak meg, ezért a líceum korábban három darab, egyenként 20-25 fős buszt bérelt, ám ez hatalmas anyagi terhet jelentett. A költségek csökkentése érdekében az MKPK 2019-ben egy kisbuszt adományozott az iskolának. A háború kitörését követő még nehezebb gazdasági és társadalmi körülményekre való tekintettel az MKPK most ismét egy jármű adományozása mellett döntött, amely 21 fő szállítására képes.

A 21 millió forintból megvásárolt kisbuszt november 11-én vette át a líceum. Az átadási ünnepségen Demkó Ferenc, a Munkácsi Görögkatolikus Egyházmegye magyar ajkú hívekért felelős helynöke és Tóth Jenő atya, a Sztojka Sándor Görögkatolikus Líceum intézményvezetője, valamint az intézmény diákjai és munkatársai vették birtokba az új járművet.

Forrás és fotó: MKPK Sajtóosztály

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria