Lektorokat és akolitusokat avattak a római Collegium Germanicum et Hungaricumban

Külhoni – 2019. november 26., kedd | 12:25

A Szent Ignác által alapított ősi római Collegium Germanicum et Hungaricumban idén is Krisztus király főünnepéhez kapcsolódóan, november 23-án és 24-én részesültek a másod- és harmadéves papnövendékek az admisszióban, illetve a diakónusszentelés előtti két állandó liturgikus szolgálati fokozatban.

Szombaton este a kollégium közössége Domenico Sigallini nyugalmazott palestrinai püspök vezetésével énekelte Krisztus király ünnepe első vesperását, melynek keretében a főpásztor kilenc növendéket vett fel a papságra készülő jelöltek közé.

Az admisszióban részesülő német, magyar, szlovák és szlovén növendékek között volt a Veszprémi Főegyházmegye papnövendéke, Solymos András is.

November 24-én, a vasárnap délelőtti szentmisén a homíliát követően Domenico Sigallini püspök lektorrá avatta az előző nap admisszióban részesült másodéves szeminaristákat. Feladatuk a liturgiában az evangélium kivételével Isten igéjének felolvasása. A nyugalmazott palestrinai püspök négy magyar papnövendéknek is átnyújtotta az olvasmányoskönyvet.

A főpásztor a lektorok felavatását követően akolitussá avatta a diakónusszentelésre készülő harmadéves szeminaristákat. Az akolitusok az oltárszolgálatot látják el a szentmisében, valamint segédkezhetnek a hívek, különösen az ágyhoz kötött betegek áldoztatásában.

Idén öten részesültek az akolitusi szolgálatban, köztük a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye növendéke, Tomaskovity Szabolcs.

Szöveg: Kulcsár Dávid

Forrás és fotó: Veszprémi Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria