Lelkigyakorlatot tartottak szenvedélybetegeknek Csíksomlyón

Külhoni – 2015. március 26., csütörtök | 10:39

Március 19. és 22. között újra megszervezték Csíksomlyón a már hagyománnyá vált szabadító lelkigyakorlatot szenvedélybetegeknek és hozzátartozóiknak a magyarországi Katolikus Alkoholistamentő Szolgálat (KASZ) és a Gyulafehérvári Caritas szervezésében – tudósít az egyházmegye.

Ismerősök és ismeretlenek, régi barátok és új résztvevők gyűltek össze a március 19. és 22. között Csíksomlyón tartott lelkigyakorlaton, amelyet  azzal a szándékkal szerveztek, hogy a jelenlévők megtapasztalhassák Isten végtelen irgalmának és szeretetének erejét. Fazekas György, a KASZ lelkésze által tartott előadásokon a lelkigyakorlat résztvevői mélyebben megérthették a zsoltárok mögött rejlő mondanivalókat, tanításokat, amelyek segítettek abban a felismerésben, hogy minden emberi történet, életesemény ott rejtőzik a sorok között.

Ahogyan a lelkigyakorlatos beszédek rávezettek: a nehéz pillanatokban sokszor úgy érezzük, hogy távol van tőlünk az Isten, távol van térben és időben. De felmerül a kérdés: messze van-e igazából, vagy csak mi látjuk-e így? Mikor bajban vagyunk, mikor szomorúak vagyunk, és minden reménytelennek tűnik számunkra, sokszor kérdezzük: „Miért?” vagy „Miért pont én?”

Nagyon nehéz megtalálni az egyensúlyt a múlton való töprengés és a továbblépés között. Fontos lerendezni a múltat: elfogadni és megbocsátani. De el kell jönnie az elengedés és a továbblépés pillanatának is – hangsúlyozta Fazekas György. Ekkor a „Miért?” kérdések egyszerre értelmet nyernek és átformálódnak. A múltra való emlékezés reális kell, hogy legyen, magába foglalva egyaránt a jó és a rossz emlékeket is. Csak ezáltal lehet teljes a gyógyulás. A közösség segíthet, támogathat és utat mutathat, de sose szabad elfelejtenünk, hogy egyedül vagyunk, egyedül Istennel.

A csíksomlyói lelkigyakorlat a fenti gondolatok mentén vezette a résztvevőket a személyes múlt és az azzal való kiengesztelődés ösvényén. Szentmisék, tanúságtételek, kis- és nagycsoportos beszélgetések segítették a jelenlévőket annak felismerésében, hogy a személyes életúton való haladás döntést követel. Az egyedüllétben azonban ott van Isten, jóságával és megbocsátó gondviselésével kísér és bátorít mindenkit.

A következő szabadító lelkigyakorlatra 2015. július 2. és 5. között kerül sor Gyergyószentmiklóson.

Fotó: Wga.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria