Lezárták Munkácson a Szent Márton-évet

Külhoni – 2016. november 14., hétfő | 15:36

November 11-én a munkácsi Tours-i Szent Márton-székesegyházban szentmisével és az új Szent Márton-szobor megáldásával zárták le a jubileumi évet.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A szentmise elején Snep Román munkácsi plébános köszöntötte a megjelenteket: Mieczysław Mokrzycki lembergi érseket, az Ukrajnai Római Katolikus Püspöki Konferencia elnökét, a szentmise főcelebránsát, Nil Luscsák munkácsi görögkatolikus segédpüspököt, valamint Soltész Miklós és Latorcai Csaba államtitkárokat, Andrij Baloga polgármestert és Nuszer Ernő képviselőt.

Mieczysław Mokrzycki érsek prédikációjában nemcsak a Szent Márton jubileumi évről, hanem az ukrajnai egyház újjáéledésének 25. évfordulójáról is megemlékezett, és hálát adott mindazokért, akik az egyház újjáéledésének segítői voltak: a környező országokból érkező papokért, szerzetesekért és szerzetesnőkért, valamint a hazai hivatásokért. Hálát adott azokért a hívekért is, akik a nehéz időkben az üldöztetés dacára megőrizték és továbbadták a hitüket.

Az érsek II. János Pál pápa ukrajnai látogatásának 15. évfordulóját is felidézte. II. János Pál Kijevben a papságtól azt kérte, szolgálják és vezessék a népet, a fiataloktól pedig azt, hogy ne veszítsék el reményüket és lelkesedésüket; a szülőket arra buzdította, hogy adjanak gyermekeiknek méltó példát, és szeretettel neveljék őket. „Ez az ő végrendelete számunkra” – fogalmazott az érsek.

A szentmise végén felolvasták Claudio Gugerotti apostoli nuncius köszöntőlevelét is, aki Ferenc pápa nevében áldását küldte a jelenlévőknek.

Ezt követően Majnek Antal munkácsi megyéspüspök átadta az általa néhány éve alapított Szent Márton Palástja-díjakat: a Pro fide érmet a mezőkaszonyi egyháztanács-elnök, a 26 éve hitoktató Katkó Erzsébet, a Pro caritate érmet Gór József, a viski karitász vezetője vehette át, aki 1994 óta vesz részt a karitász munkájában, nagy segítséget nyújtva az árvizek idején, továbbá jelentős szerepet vállalt a cigánymisszió létrehozásában és működtetésében. 

Majnek Antal elmondta, hogy a jubileumi évben Szent Márton ereklyéje végigzarándokolta a Munkácsi Római Katolikus Egyházmegye templomait. A jubileum leteltével az ereklye visszakerült a székesegyházba.

A munkácsi egyházmegye székesegyháza ezen a napon még egy ereklyével lett gazdagabb: Mieczysław Mokrzycki érsek, aki korábban II. János Pál pápa magántitkára volt, a pápa egyik miseruhájában mutatta be a szentmisét, melyet a liturgia végén ünnepélyesen Majnek Antal püspöknek ajándékozott. 

Az érsek a szentmise végén áldást adott a Szent Márton-ereklyével, majd a résztvevők több nyelven elénekelték a pápai himnuszt. A szentmisét latin, magyar és ukrán nyelven celebrálták.

Ezután a jelenlévők kivonultak a székesegyház udvarára, ahol Majnek Antal megáldotta a nemrég felállított Szent Márton-szobrot. Majnek Antal köszönetet mondott Matl Péter szobrászművésznek a Szent Márton-szobor elkészítéséért. A szobor megáldása után beszédet mondott Latorcai Csaba kiemelt társadalmi ügyekért felelős helyettes államtitkár, aki hangsúlyozta: Magyarország támogatására számíthatnak a kárpátaljaiak. Latorcai Csaba örömének adott hangot, hogy támogathatták Szent Márton szobrának felállítását.

November 11-én ökumenikus imával kezdődött a város háromnapos Szent Márton-ünnepségsorozata. Munkács belvárosában az egyházak képviselői – köztük Majnek Antal megyéspüspök és Snep Román plébános – imádkoztak, majd megáldották a Szent Márton lovas szobor talapzatát. A székesegyházban a szolyvai fiatalok Szent Márton életéről adtak elő misztériumjátékot. Majd Fizer Jevhen munkácsi káplán ismertette röviden Szent Márton életét. Ezután a gyerekek a városháza elé vonultak, ahonnan lampionos felvonulást tartottak a szent tiszteletére.

Forrás: Munkácsi Római Katolikus Egyházmegye

Fotó: Pápai Zsuzsanna, Popovics Pál, Tetjana Resetar

Magyar Kurír

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria