Missziós találkozót tartottak a vajdasági Versecen

Külhoni – 2022. november 10., csütörtök | 13:29

A Nagybecskereki Egyházmegye pasztorális irodája elindított egy programsorozatot, amely helyi egyházközségek számára kínál lehetőséget arra, hogy felkészüljenek saját, közösségi missziós alkalmaikra. Az első találkozóra vajdasági Versecen november 6-án került sor.

Geng Noémi, a pasztorális iroda vezetője előadásában a misszió fogalmát járta körül, annak teljesebb jelentésére világított rá. Beszélt a népmissziókról is, valamint arról, hogy misszióra mindannyiunknak szüksége van, úgy a személyes életünkben, mint közösségként, Egyházként.

Az előadást követő beszélgetésbe a plébániaközösség hívei örömmel kapcsolódtak be, megosztva véleményüket, tapasztalataikat a témáról.

Palatinus Alen plébániai kormányzó a jelenlévőknek elmondta, a találkozó témája azért is a misszió, mert a plébániaközösség híveit egy közös missziós útra szeretné meghívni.

A program végén Gyuris László atya is beszélt röviden a misszió jelentőségéről, rávilágítva a közösségi találkozások fontosságára.

A „népmisszió” a vallásosság fölélesztését és elmélyítését célzó prédikáció- és ájtatosságsorozat, melynek célja nem a külső, hanem egyfajta belső misszió. Az 1983-ban II. János Pál pápa által kibocsátott Codex Iuris Canonici (Egyházi Törvénykönyv) elő is írja bizonyos időközönkénti megtartását. A népmisszió hagyományos formájában 5-8-10 napos volt. Olyankor a plébániákra általában több missziós atya is érkezett, akik megosztva prédikáltak és gyóntattak. A beszédeknek kötött rendje volt, s a katolikus hit és erkölcs összes alapvető igazságát felölelték. Később a rövidebb3 napos vagy 3 alkalomból álló triduumok lettek jellemzőek, amelyeket főként a nagyböjti vagy az ádventi időben szerveznek meg a plébániaközösségek.

Forrás: Magyar katolikus lexikon

A következő missziós program december 18-án az adventi vásár lesz, amelyre az első találkozó élménye után lelkesen készül a verseci plébániaközösség.

Forrás és fotó: Nagybecskereki egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria